Det stora julbaket – del 1, lussebullar och pepparkakor

IMG_5014

I helgen har jag ägnat mig åt det stora julbaket. Det har blivit tre olika sorters lussebullar, pepparkakor, kavring, vörtbröd och vörtkex.

Jag delar upp recepten på två dagar, så idag delar jag med mig av lussebullar och pepparkakor och imorgon blir det julbröd.

Normalt sett brukar jag baka traditionella pepparkakor, men då jag har lite tidsbrist just nu så orkade jag inte kavla och pilla bort deg i timmar, utan jag gjorde istället skurna pepparkakor. Samma goda grundrecept från min mormor Clary, men istället för att kavla formade jag degen till en avlång fyrkant och frös in den, för att senare skära tunna skivor och grädda, snabbt och enkelt och det är underbart när det verkligen doftar jul i hela huset. Idag gräddade jag halva degen, och resten åkte tillbaka in i frysen för att få bakas ut närmare inpå jul.

2015-11-29 022

Jag uppgraderade även mina lussekatter i år och uteslöt helt vanlig jäst till förmån för levain. Det blir givetvis mer liggtid för degen, men ack så goda, fluffiga och saftiga blev de. Helt klart värt den extra mödan.  Jag har skrivit i hop recepten, så orkar du inte jobba med levain går det snabbare med vanlig jäst.

Oavsett vad du gör vill jag ge ett tips på att framhäva aromen i saffranet. Lägg saffranet i en mortel och stöt med en tesked socker. Häll sedan på en matsked konjak och låt det marinera minst 10 minuter. Vill du inte använda sprit så går det även bra med äppeljuice.

Jag gjorde även en variant av lussekatter i form av en adventskaka. Kavla ut lussedegen som vid kanelbullar, bred ut mandelmassa och smör, rulla i hop och skär skivor som du ställer upp i en bakform. Häll över lite apelsinsaft och du får en otroligt saftig och god kaka.

2015-11-29 030

Sedan hakade jag även på årets trend – lussesemlan – vilken jag tror är här för att stanna. Med egen mandelmassa (som tar typ fem minuter att göra) blev detta ett delikat bakverk.

Klicka på bilderna eller de fetmarkerade orden för att komma till recepten.

Lycka till med adventsbaket!

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *