Det stora julbaket – del 2, kavring, vörtbröd och vörtkex

2015-11-29 0432015-11-29 053

Enligt mig är inget julbord komplett utan varken kavring, vörtbröd eller knäckebröd.  Mina decemberdagar brukar vara ganska fyllda, så jag försöker att börja i god tid och göra det som kan göras veckor innan och sedan får bo i frysen under nedräkningen till julen.

Som ni vet fullkomligt älskar jag att baka bröd. Jag har alltid ett par surdegar på gång och i kylen finns en given plats för min russinjäst som sedan blir en fantastisk bubblande levain.

I år gick jag steget längre och uteslöt helt vanlig jäst till förmån för levain och surdeg i alla mina julbaksrecept. Liggtiden för degarna blir lite längre, men planerar man bara lite i förväg och sätter degarna på torsdag kväll så har du färskbakat bröd till helgen. Jag har inkorporerat användningen av levain och surdeg i de ”vanliga jäst recepten” så valet är ditt. Men jag måste säga att har du lite tålamod är det väl värt mödan att använda naturjäst, det ger en helt annan karaktär åt brödet. Den faktiska tidsåtgången är inte speciellt mycket längre, det är bara att degen behöver vila på varm plats och vändas lite då och då.

2015-11-29 010

Ett bra tips till de något tråkiga och relativt smaklösa ostkexen man köper i butik är att göra egna. Skiva ett bröd i så tunna skivor du kan och torka sedan i ugn ca en timme på 130 grader.

I går blev det vörtkex, men jag brukar göra det på ett mörkt bröd fullt med nötter, mandlar och torkade frukter. Perfekt till ostbrickan!

2015-11-28 001

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *