Knäckebröd – en svensk tradition

 

Foton 2013-09-02 886

Knäckebröd….. kanske något av det mest svenska som finns. Detta älskade bröd, går även under benämningar såsom spisbröd, hårt bröd och hårdbröd. Det bakas traditionellt på råg med ett hål i mitten för att det då kunde hängas upp på torkstänger, därav även kallat förrådsbröd. Det började tydligen bakas redan på 500-talet.

Jag tycker att det är helt otroligt att en maträtt som funnits i 1500 år fortfarande är så populärt. Det märks om inte annat på alla olika varianter som numera går att köpa i butik.

MEN.. givetvis är det absolut godast att baka sitt eget knäckebröd, och det behöver inte vara speciellt svårt. Jag delar idag med mig av tre olika knäckebrödsrecept. Två av dem är så kallade förknäcken, ett glutenfritt baserat på majsmjöl och ett med dinkelmjöl. Dessa två går riktigt snabbt att göra. Tar 5 minuter att röra i hop och sedan en timme i ugnen.

2015-07-23 5732015-07-23 574

Det mer traditionella knäckebrödet tar lite längre tid att göra, men är inte speciellt svårt. Jag rekommenderar en knäckebrödskavel till det, men det går givetvis lika bra med en vanlig kavel.

IMG_8542

Utgå ifrån grundreceptet och smaksätt med dina favoritsmaker, anis, fänkål eller varför inte lavendel? Antingen gör dem dem bara som de är eller så lägger du på pumpafrön, solroskärnor, sesamfrön. Bara fantasin sätter gränser. Vad är dina favoritsmaker?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *