Ramslök 2.0

2015-04-29 0072016-04-19 051

Jag har uppdaterat förra årets inlägg med några fler recept på ramslök.

Ramslök, denna nästan första av våra fantastiska vårprimörer. Så vacker där den står och nästan ser ut som ett hav med liljekonvaljer. Bladen är för många bekanta och används i störst utsträckning i våra kök, men själva knoppen, som bara står en kort stund innan det slår ut till skira vackra små vita blommor är kanske en lite mer okänd delikatess. De är otroligt goda att marinera i lite balsamvinäger och olivolja.

Vad gäller ramslökssoppa så finns det nog lika många recept som matlagare där ute. Min tumregel är alltid; ta vad du tycker om och vad du har hemma och våga prova dig fram. Den första soppan jag gjorde denna säsongen låg fokus på bara ramslöken men den kan av många upplevas som lite väl syrlig, då kan man med fördel blanda i lite potatis, palsternacka eller sparris.

2015-04-29 045

Jag plockade bara några nävar ramslök häromdagen, men den är så kraftig i smaken att man inte behöver speciellt mycket. Det blev som sagt både ramslökssoppa, ramslökspesto, ramslöksolja, rostad ramslök och marinerade ramsknoppar.

2015-04-29 050

Peston blev helt gudomlig och kan användas som smaksättare till det mesta. Som salladsdressing, på en brödskiva, till färsk pasta,blanda ut med lite gräddfil så har du en kall sås som passar både till fisk och kött. I kväll gjorde jag en sallad med varmrökt lax och peston, vilket var en otroligt fin och fräsch kombination.

2015-05-28 0042016-04-19 051

Ett ramslökssmör är ett otroligt gott och fräscht alternativ till en sås på en bit grillad kött eller fisk.

IMG_7364IMG_7361

Ta tillvara på den relativt korta säsongen, ut och plocka och låt fantasin flöda i köket!

Det var så många recept idag, att jag även radar upp dem här nedan;

Ramslökssoppa

Ramslöksolja

Ramslökspasta

Ramslökspesto

Ramslökssmör

Rostad Ramslök

Marinerade ramslöksknoppar

Varmrökt lax med ramslökspesto

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *