Bagels

2015-01-04 049

Fördeg med jäst;

20 g jäst

250 g vatten

375 g vetemjöl special

Fördeg med surdeg;

250 g aktiv surdeg och eller levain

150 g vatten

200 g vetemjöl special

Botgörning;

25 g jäst (eller 200 g surdeg)

250 g mjölk 3% (eller 200 g vid surdeg)

750 g vetemjöl special

10 g honung

50 g smör

25 g havssalt

 

50 g honung till kokning

2 ägg plus lite salt till pensling

sesamfrön, vallmofrön eller riven lagrad ost

Fördeg;

Lös upp jästen i vatten. Eller blanda surdeg och levain.

Tillsätt mjöl. Knåda på lägsta hastighet i assistent i ca 10 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda i kyl över natten. Om man enbart använder jäst räcker det med 3 timmar i rumstemperatur.

Botgörning;

Lös upp jästen i den kalla mjölken och häll över fördegen. Tillsätt ev surdeg.

Tillsätt sedan alla övriga ingredienser utom salt och smör och knåda degen ca 5 min (10 min vid surdeg) på låg hastighet.

Tillsätt smör och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Häll i saltet och arbeta degen riktigt elastisk i ca 10 minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila 60 minuter i rumstemperatur. Vid användning av surdeg, låt vila 30 minuter i rumstemperatur, stöt sedan samman degen och ställ in i kylen 12-25 timmar.

2015-01-04 037

Lägg degen på mjölat bakbord och skär i bitar om ca 80 g och rulla små korvbröd. Tack med bakduk och låt spänna av 5-10 minuter.

Rulla ut ca 25 cm långa bitar och sätt samman dem till ringar. Tryck till hårt vid skarven så att de inte öppnar sig vid jäsning.

Lägg ringarna på mjölad bakduk och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 min med jäst och 2 timmar med surdeg.

2015-01-04 039

Koka upp 5 liter vatten tillsammans med 50 g honung. Lägg försiktigt ner ringarna i det sjudande vattnet och låt dem pocheras ca 1 minut. Vänd ringarna några gånger under tiden. Ta upp och låt rinna av på ett galler.

2015-01-04 042

2015-01-04 043

Lägg ringarna på en smord bakplåt, pensla med ägg med lite salt i och strö över vallmofrön, sesamfrön eller lite riven lagrad ost.

Baka bröden gyllenbruna i 230 grader 12-15 minuter.

Ta ut bröden och låt svalna på galler.

Bagels går utmärkt att frysa. Tina i lätt uppvärmd ugn (100 grader) så blir de som nybakta.

2015-01-04 053

Se även Bagels med lax

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *