Cornbread / Majsbröd

2015-12-20 097

Cornbread eller majsbröd som vi säger i Sverige är ett gott tilltugg till en amerikanskinspirerad kalkonmiddag. Dessutom är det en av ingredienserna till stuffing.

100 g smör

135 g (2,5 dl) majsmjöl

115 g (2 dl) vetemjöl

30 g (2 msk) strösocker

1 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

2 stora ägg

3,5 dl buttermilk (eller 2,5 dl filmjölk/gräddfil och 1 dl mjölk)

Smält smöret.

Blanda majsmjöl, vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.

Vispa lätt äggen i en separat skål. Tillsätt buttermilk (eller filmjölk/gräddfil och mjölk) samt det smälta smöret till äggen.

Häll ägg och mjölkblandningen över mjölblandningen och vänd i hop till en slät smet. Försök att vända i hop smeten utan att vispa så du behåller så mycket luft som möjligt.

Smöra en ugnsfast form och häll i smeten.

2015-12-20 031

Grädda på 175 grader tills brödet är gyllenbrunt, ca 20-25 minuter.

Innan servering, värm brödet i ugn på 100 grader 10 minuter, låt svalna lite.

Brödet går utmärkt att göra dagen innan kalkonmiddagen.

2015-12-20 056