Kavring

 

2015-11-29 043

4 bröd

ANGÖRING

185 g fint rågmjöl

10 g malen kummin, eller 6 g hel kummin som du maler själv

500 g vatten

40 g havssalt

 

RASKDEG

25 g jäst (eller 350 g levain)

500 g vatten

150 g rågsurdegsgrund

600 g fint rågmjöl

 

BOTGÖRNING

20 g jäst (eller 350 g levain)

400 g mörk sirap / bröd sirap

100 g fint rågmjöl (använder du levain, tillsätt ytterligare   450 g mjöl)

 

100 g smält smör till pensling

 

Dag 1; ANRÖRNING

Häll mjölet i en bunke och tillsätt kummin och salt. Koka upp vattnet och häll det över mjölblandningen. Arbeta med slev till en seg gröt. Täck degen med plast och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar.

Dag 2; RASKDEG

Lös upp jästen i vatten och surdeg. Tillsätt mjöl och anrörning och knåda till en deg i ca 5 min på låg hastighet. Täck med plast och låt jäsa i 4 timmar om du använder jäst. Använder du levain låt jäsa 12 timmar i rumstemperatur.

2015-11-29 010

BOTGÖRING

1) Tillsätt övriga ingredienser och knåda till en deg i ca 15 min på låg hastighet.

2) Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 60 min. Lägg sedan upp degen på mjölat arbetsbord och dela i fyra bitar.

3) Smält smöret. Pensla en plåt med lite smör.

4) Forma till fyra avlånga bröd och ställ på plåten, pensla runtom bröden med lite smör.

5) Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45 min vid användning av jäst. Använder du levain, låt jäsa 2-3 timmar. Sätt ugnen på 250 grader.

2015-11-29 024

6) Sätt in börden i ugnen och spruta in rikligt med kallt vatten (blomspruta). Jag brukar även sätta in en liten skål med vatten på botten av ugnen.

7) Efter 5 min, sänk värmen till 180 grader och ”lufta” (öppna ugnsluckan). Upprepa luftningen efter ytterligare 10 minuter. Och igen vid 30 min och 60 min.

8) Baka brödet till 98 grader innertemperatur (ca 90 min).

9) Ta ut bröden och pensla med lite smält smör.

IMG_8555

Dessa bröden går utmärkt att frysa. Tina på galler i rumstemperatur så blir inte brödet fuktigt.

 

En reaktion på “Kavring

  1. Pingback: Det stora julbaket – del 2, kavring, vörtbröd och vörtkex | Malins kök

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *