Knäckebröd

Efter att du har börjat baka ditt eget knäckebröd kommer du ha svårt att gå till affären och köpa. Variationerna är oändliga, man kan byta ut till vilket mjöl man vill, beroende på smak. Man kan smaksätta med anis, fänkål, lavendel eller vad man så önskar. Bara fantasin sätter gränser.

Foton 2013-09-02 886

Grundrecept

FÖRDEG;

15 g jäst

500 g mjölk, 3 %

100 g honung

150 g rågsurdeg

700 g grahamsmjöl (eller ex; 100 g grahamsmjöl, 50 g kuskakli, 400 g fullkornsdinkelmjöl, 150 g rågsikt)

150 g grovt rågmjöl

 

BOTGÖRNING;

100 g grovt rågmjöl

200 g vetemjöl med hög proteinhalt, ex special

10 g havssalt

 

ev. solrosfrön, pumpakärnor, vallmöfrön, salt till dekoration. Man kan även ha lite svartpeppar eller chillipeppar.

2014-11-23 210

FÖRDEG;

Lös upp jästen med mjölk och tillsätt honungen. Tillsätt surdeg och mjöl.Tillsätt även ev kryddor. Totalt ca 1 msk brukar vara lagom. Blanda till en jämn smet i degbunken. Låt jäsa till dubbel volym under plast i 30-60 min. Man kan även sätta in fördegen i kylen och låta den jäsa under natten.

 

BOTGÖRNING;

1) Tillsätt rågmjöl och vetemjöl till fördegen och knåda i ca 15 min på låg hastighet. Tillsätt sedan saltet och knåda ytterligare 3 min på högre hastighet

2) Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila ca 30 min.

3) Lägg degen på en mjölad arbetsyta och dela i ca 8 delar (ca 150g) för runda kakor, för hel plåt ca 200 g. Rulla delarna till runda bollar, täck med bakduk och låt vila 10 min.

4) Kavla ut antingen tallriksstora rundlar eller plåtstora fyrkanter. Nagga med brödkavel eller gaffel. För rundlar, stick ut ett hål i mitten. Gör du fyrkantiga bröd; nagga och strö ut div frön och salt. Kavla en gång försiktigt över fröna så att de fastnar i degen. Skär sedan försiktigt i avlånga fyrkanter.

IMG_8542

IMG_8538

5) Grädda i 200 grader i ca 14 min. Låt svalna på galler.

Förvara torrt så håller de länge!

 

Se även mina två recept på snabba förknäckebörd. Ett glutenfritt  och ett med dinkelmjöl.

 

2 reaktion på “Knäckebröd

  1. Pingback: Knäckebröd – en svensk tradition | Malins kök

  2. Pingback: Det stora julbaket – del 2, kavring, vörtbröd och vörtkex | Malins kök

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *