Naanbröd

2014-11-23 938 ver2

Fördeg;
10 g jäst
150 g mjölk
200 g vetemjöl special

Botgöring;
900 g vetemjöl special
10 g bakpulver
50 g olivolja
30 g honung
40 g jäst
400 g mjölk
120 g matlagningsyoghurt
25 g salt

Fördeg: Lös upp jästen i mjölken och tillsätt mjölet. Arbeta degen 10 min på låg hastighet. Låt sedan fördegen vila i rumstemperatur ca 3 timmar i en lätt inoljad plastlåda.

Botgöring:
Blanda mjöl och bakpulver i degbunken. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt till mjölblandningen. Tillsätt honung, olja och yoghurt. Knåda 10 min på lägsta hastigheten.

Tillsätt saltet och knåda 10 min på högre hastighet. Degen skall vara ordentligt elastisk.
Låt  degen vila i rumstemperatur 1 timme i en lätt inoljad plastlåda. Stöt samman degen två gånger under denna tiden.
Stjälp upp degen på mjölat arbetsbord och dela upp i bitar om a 120 g. Rulla till bollar och låt vila under handduk ca 10 min.
Kavla ut bröden lite ovala och låt jäsa under handduk i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 45 min. Under tiden sätt ugnen på 275 grader och sätt in bakstenen, alternativt en plåt, så att den blir varm.
Baka bröden på den varma bakstenen/plåten tills de är gyllenbruna.
Bröden serveras varma till indisk mat. Exempelvis Indisk lammgryta

Tips; Vitlöksnaan; blanda 50 ml olivolja med två pressade vitlöksklyftor, salt och peppar och pensla bröden med innan gräddning.

De går även utmärk att frysa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *