Adventskaka

Ett trevligt sätt att ändra lite på lussekatter är att göra en adventskaka.

2015-11-29 030

1/2 sats lussekattsdeg

250 g mandelmassa

100 g smör mjukt

flagad mandel

pärlsocker

1 apelsin, saft och zest

1 uppvispat ägg

sockerlag

 

Kavla ut lussekattsdegen på lätt inoljat arbetsbord, precis som du kavlar ut en kanelbullsdeg.

2015-11-29 015

Riv mandelmassa och blanda med det mjuka smöret till en krämig röra. Bred ut på den utkavlade degen och strö lite flagad mandel över.

2015-11-29 017

Rulla i hop degen och skär upp ca 3 cm tjocka skivor.

2015-11-29 019

Lägg skivorna i en rund bakform som är penslad med smör och strödd med lite flagad mandel.

2015-11-29 021

Låt jäsa ca 1 timme, tills de nästan dubblats i storlek.

Häll över några matskedar apelsinsaft över, pensla med uppvispat ägg och strö över lite flagad mandel och pärlsocker.

2015-11-29 026

Grädda i 190 grader ca 20 minuter.

Ta ut kakan och pensla med lite sockerlag. Detta gör att kakan får en fin glans och behåller saftigheten.

Strö över apelsin zest.

2015-11-29 033

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *