Citronkaka med vallmo

2016-03-27 0852016-03-27 078

Som tårta; 6-8 personer, som 5×5 cm rutor; 16 st
(recept för en stor ugnsplåt har jag lagt till längst ner)

Botten;

110 g (2 dl) majsmjöl

85 g (2 dl) mandelmjöl

30 g (3 msk) blå vallmofrön

3 g (1/2 tsk) salt

10 g (2 tsk) bakpulver

3 g (1/2 tsk) vaniljpulver

80 g (1 dl) rapsolja

130 g (1 dl) honung

1,5 st citroner, zest och saft

3 st ägg

 

Topping;

100 g mascarpone

40 g (2 msk) honung

3 g (1/2 tsk) vaniljpulver

1/2 citron, zest och saft

Botten;

Blanda majsmjöl, mandelmjöl, vallmofrön, salt, bakpulver och vaniljpulver i en stor skål. Jag brukar sikta ner mjölet, men det går bra utan.

Häll rapsolja och honung i en kastrull. Riv citronzesten och pressa citronsaften och häll i kastrullen. Låt sjuda upp på svag värme några minuter.

2016-03-27 0572016-03-27 061

Ta av från plattan och rör ner i mjölblandningen till en jämn smet.

2016-03-27 062

Vispa äggen fluffigt i en separat skål och vänd ner i mjölblandningen. Rör till en jämn smet – vispa ej – då försvinner luftigheten.

2016-03-27 0662016-03-27 068

Smörj en 20×20 cm rektangulär form med lite olja/smör och bröa med lite mandelmjöl. Grädda i mitten av ugnen på 180 grader ca 20 minuter tills kakan är gyllenbrun. Ta ut och låt svalna helt i formen. Lägg sedan kakan på ett serveringsfat om du skall ha den som tårta eller på en skärbräda om du skall föra rutor av den.

Topping;

Vispa mascarpone, honung och vaniljpulver fluffigt. Pressa ur saften ur citronen och rör om till en jämn smet. Bred ut över den svala kakan och dekorera med riven citronzest.

2016-03-27 0712016-03-27 078

Recept för en stor ugnsplåt;

Botten;

275 g (5 dl) majsmjöl

215 g (5 dl) mandelmjöl

75 g (1 dl + 1,5 msk) blå vallmofrön

7,5 g (1 1/4tsk) salt

25 g (5 tsk) bakpulver

7,5 g (1 1/4 tsk) vaniljpulver

200 g (2,5 dl) rapsolja

325 g (2,5 dl) honung

4 st citroner, zest och saft

8 st ägg

Topping;

250 g mascarpone

100 g (5 msk) honung

7,5 g (1 1/4      tsk) vaniljpulver

1/2 citron, zest och saft

Skriv ut recept