Croissant

2015-01-04 103

800 g vetemjöl

60 g socker

12 g havssalt

1 ägg

200 g aktiv surdeg (eller 20 g jäst)

5 g jäst

300 g mjölk

50 g smör

400 g smör till utbakningen

1 ägg till penslingen

Dag 1;

Blanda mjöl, socker, salt, ägg, surdeg och jäst i en assistent. Häll i mjölken, lite i taget. Arbeta degen på låg hastighet i 10-15 min.

Låt degen vila i rumstemperatur ca 60 min. Arbeta sedan in 50 g smör och knåda några minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda och låt vila i kylen 12-24 timmar (12 timmar räcker vid användning av enbart jäst.

Dag 2;

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en ca 1 cm tjock rektangel.

 

Banka ut det kalla smöret med en mjölad kavel tills det är ca 1 cm tjockt. Smörplattan ska motsvara ungefär halva degrektangeln.

Lägg smöret mitt på degen och vik över deg så att smöret täcks.

2015-01-04 055

Kavla försiktigt ut degen till en avlång rektangel. Vik över en fjärdedel av den långa sidan mot mitten. Vik sedan motsatt sida på samma sätt. Därefter viks kortsidorna en fjärdedel mot mitten. Ev krävs en dubbelvikning till för att degen skall få plasts i plastlådan igen. Lägg tillbaka i plastlådan och kyl ytterligare två timmar.

2015-01-04 0882015-01-04 047

Kavla på nytt ut degen till en rektangel och upprepa vikningen. Kyl igen och upprepa vikningen i alla fall två gånger till.

Sedan är degen klar att bakas ut till croissanter, men degen kan vila i kyl ytterligare ett dygn om man vill.

Utbakningen;

Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord i en någorlunda kvadratisk form, ca 4 mm tjock.

Skär fina och jämna trianglar, ca 15 x 15 x15 cm. Rulla i hop trianglarna och vrid lite lätt på ändarna.

2015-01-04 089

2015-01-04 091

2015-01-04 093

(Vill man inte baka ut alla croissanter på en gång, kan man i detta skede styckfrysa dem. Låt de vid senare bakning först tina i ugn 12 timmar med en plåt vatten i botten av ugnen.)

Lägg croissanterna på bakplåtspappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg. Häll kokande vatten i en braspanna och ställ längst ner i ugnen. Låt croissanterna jäsa i avstängd ugn under natten.

2015-01-04 095

Ta ut croissanterna och sätt ugnen på 200 grader. Pensla igen med ägg och grädda i 15-20 min tills de är härligt gyllenbruna.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *