Karlsbaderbullar

  Karlsbaderbröd

2015-02-08 088

Detta är ett vetebrödsrecept, men med smör och ägg i degen vilket ger otroligt luftiga och fina bullar. Orginalrecept kommer från Jan Hedh

Jag brukar göra snurrade bullar av detta recept, men har även testat att göra en fläta som blev grunden för en lång semmel-tårta.

2015-02-08 095

Fördeg;

375 g vetemjöl special

25 g socker

50 g jäst

250 g mjölk

Botgörning;

55 g socker

7 g salt

10 g kardemumma

60 g ägggula

30 g äggvita

500 g vetemjöl special

140 g smör

200 g mjölk

Fördeg;

Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt mjöl och socker. Arbeta degen på låg hastighet ca 10 minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda och jäs till dubbel storlek, ca 45 min.

Botgörning;

Tillsätt allt utom smöret till fördegen och arbeta degen på låg hastighet ca 7 min.

Tillsätt smöret i små kuber, höj hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk i ca 10 minuter.

Degen är ganska blöt nu, men kommer att gå ihop sig vid jäsning och blir alltså inte kladdig vid utbakning.

2015-02-08 071

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda och jäs i ca 30 minuter.

Dela degen på hälften och rulla till två bollar, låt spänna av under bakduk ca 5 minuter.

Bullar; Väg upp 70 grams bitar, rulla dem till bollar.

2015-02-08 075

Dela dessa bollarna på mitten och rulla ut längder, fäst i hop ändarna och tvinna runt varandra, samla i hop till en ojämn cirkel.

2015-02-08 0762015-02-08 077

2015-02-08 079

Flätor; Man kan även väga upp 3 x 200 gram eller 3 x 130 g bitar om man vill göra flätor. Rulla ut längder, ca 45 cm, fäst i hop ändarna och fläta.

2015-02-08 0722015-02-08 074

Låt jäsa på bakpappersklädd plåt till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Pensla med uppvispat ägg innan gräddning i 220 grader. Sänk värmen till 180 grader efter 3 minuter och grädda tills gyllenbruna.

2015-02-08 086

2015-02-08 084

Låt svalna på galler.

Vill man ha sockerbullar, doppa bullarna i lite smält smör och rulla i strösocker precis innan servering.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *