Mördegskakor med kristyr

Foton 2013-09-02 555

Mördegskakor

100 g smör

100 g socker

1 litet ägg

200 g vetemjöl

1/2 citron, zest och saft

1 knivsudd salt

Mördegskakor skall man inte överarbeta, då finns risken att de sprider sig vid bakning.

Vispa eller rör socker och smör tills det är en jämn smet. (som precis börjar bli krämig).

Vispa ägget och blanda ner med socker och smörsmeten. Sikta ner vetemjölet och tillsätt salt och citronzest. Rör/vispa tills degen precis går i hop. Plasta in och låt vila i kyl ca 1 timme.

Kavla ut degen tills den är ca 5 mm tjock. Stansa ut kakor, lägg på bakplåtspapperklädd plåt och grädda i 175 grader tills de börjar få lite färg, ca 10 min.

Foton 2013-09-02 545

Foton 2013-09-02 547

Kristyr

1 äggvita (30 g)

300 g florsocker

1-2 tsk citronsaft

pyttelite färg (färgpasta är att föredra då karamellfärg förtunnar kristyren)

ev glitterpulver

Vispa ihop äggvita och florsocker, tillsätt 1 tsk citronsaft.

lägg över halva kristyren i en skål och tillsätt ytterligare 1 tsk citronsaft eller vatten.

Man vill ha en rinnigare kristyr när kakorna skall doppas, och en lite fastare kristyr för splitsning.

Beroende på hur du vill dekorera dina kakor, häll en liten klick kristyr i en skål och blanda i en liten droppe färg.

Man kan även när krisstyren har stelnat pensla över lite glitterpulver på dem. JAg gjorde vita änglar med lite silverpulver på. Dessvärre glömde jag att ta kort på dem.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *