Rabarber blondies – glutenfritt

En ljus glutenfri blondie (brownies motsvarighet) med smak av rabarber, vit choklad och lakrits.

Nedan bild serverad som en del i en dessert med en rostad rabarbermousse, havreflarn, rabarbersorbet och stekta honungsrabarber.

2015-07-23 209

Rabarberkräm

350 g rabarber

2 msk rabarber/flädersaft (ta vad du har, det ena eller det andra)

50 g honung

200 g Philadelphiaost

2 äggulor

2015-07-23 149

  1. Skölj och ansa rabarbern och skär  i små bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt saft och honung. Koka tills de är mjuka och vätskan har kokat bort. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Vispa Philadelphiaosten och äggulor i en skål. Rör ner rabarberkrämen och rör ihop till en slät massa. Ställ i kylen att svalna.

Blondies 

150 g smör, rumstempererat

2 ägg

2 äggvitor

100 g (1 dl) strösocker

50 g mandelmjöl

50 g skrädmjöl

10 g lakritspulver (går att byta ut mot vaniljpulver om man föredrar det)

100 g vit choklad

2015-07-23 161

  1. Vispa ägg, äggvitor och socker poröst. Tillsätt det rumstempererade smöret och vispa tills allt har blandat sig.
  2. Vänd ner mjöl och lakritspulver och rör (vispa ej) ihop till en slät smet.
  3. Smöra en form (jag använde 15 x 25 cm) och smula lite flagad mandel i botten och på kanterna.
  4. Tillsätt rabarberkrämen till smeten och rör ihop. Häll därefter över smeten i formen .

2015-07-23 159

  1. Hacka den vita chokladen och strö över kakan.
  2. Grädda i 150 grader ca 40 minuter. Den skall vara halvkladdig i mitten.

Tips! Om du dubblar receptet så blir det lagom till en hel långpanna. Grädda då ca 50 minuter.

Blondie kakan går utmärkt att frysa in.

2015-07-23 2062015-07-23 207