Semmelfläta

Semmelfläta

2015-02-08 095

Ett trevligt sätt att servera semlor på tycker jag.

Jag utgår ifrån en vetedeg, närmare bestämt Karlsbaderbullar

Det räcker med 1/3 eller 1/2 nedan recept, men när man ändå håller på och baka kan man lika gärna göra en hel sats och frysa in.

Fördeg;

375 g vetemjöl special

25 g socker

50 g jäst

250 g mjölk

Botgörning;

55 g socker

7 g salt

10 g kardemumma

60 g ägggula

30 g äggvita

500 g vetemjöl special

140 g smör

200 g mjölk

Fördeg;

Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt mjöl och socker. Arbeta degen på låg hastighet ca 10 minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda och jäs till dubbel storlek, ca 45 min.

Botgörning;

Tillsätt allt utom smöret till fördegen och arbeta degen på låg hastighet ca 7 min.

Tillsätt smöret i små kuber, höj hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk i ca 10 minuter.

Degen är ganska blöt nu, men kommer att gå ihop sig vid jäsning och blir alltså inte kladdig vid utbakning.

2015-02-08 071

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda och jäs i ca 30 minuter.

Dela degen på hälften och rulla till två bollar, låt spänna av under bakduk ca 5 minuter.

Flätor; Väg upp 3 x 200 gram eller 3 x 130 g bitar om man vill göra flätor. Rulla ut längder, ca 45 cm, fäst i hop ändarna och fläta.

2015-02-08 0722015-02-08 074

Låt jäsa på bakpappersklädd plåt till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Pensla med uppvispat ägg innan gräddning i 220 grader. Sänk värmen till 180 grader efter 3 minuter och grädda tills gyllenbruna.

2015-02-08 084

Under tiden flätan svalnar mixar du snabbt i hop mandelmassan.

200 g mandlar

ev 1 bittermandel

50 g floursocker

20 g äggvita

ev lite vatten

Mixa allt i en bra matberedare, tillsätt ev lite vatten till önskad konsistens.

Till semlor vill man ha en lite lösare konsistens än om man ex skall göra marsipanfigurer.

 

Dela flätan på längden. Bred ut ett lager mandelmassa.

2015-02-08 091

 

Bred ut eller spritsa hårt vispad grädde (ca 3 dl för en hel fläta)

Pudra över florsocker.

2015-02-08 097

2 reaktion på “Semmelfläta

  1. Pingback: Semmelfläta och Karlsbaderbullar | Malins kök

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *