Crème brûlée med hallon och flädersorbet och havreflarn

2015-04-04 119

Crème brûlée

Receptet är beräknat till 6 större portioner eller 10 mindre.

2 vaniljstänger eller 2 tsk vaniljpulver

120 g äggula (6 st)

100 g strösocker

600 g vispgrädde

Snitta vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Vispa äggula, socker och vanilj tills allt sockret har smält och smeten känns len. Häll i grädden, lite i taget och fortsätt vispa. Plasta in och ställ i kylen minst 12 timmar.

Ta ut från kylen, rör runt med slickepott och fördela i 6 större eller 10 mindre ugnsfasta formar. Ställ formarna i en långpanna med lite vatten i . Grädda i ugn på 100 grader, ca 90 minuter, tills du kan skaka formen lätt och den inte dallrar för mycket. Ju större formar, desto längre gräddningstid.

2015-04-04 070

Låt svalna, ställ sedan i kylen några timmar.

Innan servering, häll över lite råsocker och bränn av antingen med gasolbrännare, eller någon minut i ugn på hög grillvärme.

Om man har bråttom;

Skrapa ur vaniljstången i en kastrull, tillsätt grädden och hälften av sockret och värm upp. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke och vispa lätt. Häll sedan över gräddblandningen lite i taget och fortsätt vispa tills allt har blandat sig.

Grädda enligt ovan anvisningar.

 

Hallon och flädersorbet

500 g hallon

3 dl flädersaft

1 dl socker

1 gelatinblad

2 äggvitor

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.

Koka upp hallonen och passera dem sedan genom en sil.

2015-04-04 072

Värm upp hallonpurén tillsammans med socker. Tillsätt flädersaften och det urkramade gelatinbladet.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner med hallonen.

Häll upp i en metallform och ställ i frysen. Rör om en gång i timmen med en gaffel.

2015-04-04 073

Det tar ca 5 timmar för sorbeten att frysas helt.

2015-04-04 126

 

Havreflarn

Detta receptet är från Jan Heds bok 277 sorters kakor

2015-04-04 127

75 g ägg (1 st)

130 g socker

40 g smör

7 g bakpulver

20 g vetemjöl

90 g havregryn

Smält smöret och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker lätt och fluffigt i ca 5 minuter. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i äggsmeten och arbeta in med slickepott. Tillsätt havregrynen och det smälta smöret och låt svälla ca 30 minuter.

Klicka eller spritsa ut bollar på en bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att de verkligen smälter ut i ugnen. 4 stora eller 6 mindre per plåt. Baka dem gyllenbruna i 200 grader ca 10-12 minuter.Ta ut dem och låt svalna en minut. Om du vill ha dem börja, lägg över en kavel för att stelna.

 

Blåbärsspuré

200 g blåbär

Koka upp blåbären några minuter och mixa dem sedan till en slät puré.

 

Servera gärna med några färska eller halvtinade blåbär.

2015-04-04 117 2015-04-04 124

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *