Crème brûlée

2015-04-04 119 (2)

Receptet är beräknat till 6 större portioner eller 10 mindre.

2 vaniljstänger eller 2 tsk vaniljpulver

120 g äggula (6 st)

100 g strösocker

600 g vispgrädde

Snitta vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Vispa äggula, socker och vanilj tills allt sockret har smält och smeten känns len. Häll i grädden, lite i taget och fortsätt vispa. Plasta in och ställ i kylen minst 12 timmar.

Ta ut från kylen, rör runt med slickepott och fördela i 6 större eller 10 mindre ugnsfasta formar. Ställ formarna i en långpanna med lite vatten i . Grädda i ugn på 100 grader, ca 90 minuter, tills du kan skaka formen lätt och den inte dallrar för mycket. Ju större formar, desto längre gräddningstid.

2015-04-04 070

Låt svalna, ställ sedan i kylen några timmar.

Innan servering, häll över lite råsocker och bränn av antingen med gasolbrännare, eller någon minut i ugn på hög grillvärme.

Om man har bråttom;

Skrapa ur vaniljstången i en kastrull, tillsätt grädden och hälften av sockret och värm upp. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke och vispa lätt. Häll sedan över gräddblandningen lite i taget och fortsätt vispa tills allt har blandat sig.

Grädda enligt ovan anvisningar.

Serveras med fördel tillsammans med lite bär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *