Gelato di Vaniglia (Vaniljglass)

2015-12-20 109

6 port

1,5 gelatinblad (kan uteslutas, men jag tycker att konsistensen blir bättre)

1 vaniljstång

1 tsk vaniljpulver

350 g vispgrädde

150 g mjölk

25 g honung

120 g (6 st) äggulor

125 g strösocker.

Dag 1;

Blötlägg gelatinet 10 minuter i kallt vatten.

Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och lägg allt i en kastrull. Tillsätt grädde, mjölk och honung. Låt koka upp och stäng sedan av plattan.

2015-12-20 003

Vispa äggulor och socker fluffigt.

2015-12-20 006

Vispa ner gräddmjölken i äggblandningen och häll sedan tillbaka i kastrullen. Värm försiktigt till 85 grader. (Får inte överstiga 85 grader, då koagulerar ägget)

Krama ur gelatinbladet och rör ner i den varma glassblandningen. Sila därefter glassblandningen genom en finmaskig sil.

Kyl av snabbt (fyll upp en diskho med kallt vatten).

Ställ sedan i kyl att svälla minst tre timmar, men gärna över natten.

2015-12-20 010

Dag 2;

Mixa glassmassan med en stavmixer, vilket ger en bättre och smidigare konsistens.

Kör sedan massan i glassmaskin.

Utan glassmaskin; Häll glassmassan i en rostfri skål och ställ i frysen. Tag ut och rör ordentligt med en gaffel efter 30 minuter. Ställ tillbaka i frysen och upprepa rörandet tills glassen har frusit helt. Detta för att förhindra kristallisering.

2015-12-20 0122015-12-20 013

Lägg över i lämplig förpackning och förvara i frys.

2015-12-20 014

Låt glassen stå framme ca 15 minuter innan servering.