Lakrits Crème Brûlée med blåbär, maräng och nötter

Lakrits Crème Brûlée med blåbär, lakritsmaräng och nötter

En söt avslutning på en middag är pricken över i:et. Här serveras lakrits och blåbär i olika kombinationer.

6 pers

2015-11-05 1049

IMG_4334

Lakrits Crème Brûlée        

5 äggulor

75 g strösocker

1 tsk vaniljpulver

2 msk lakritspulver

3 dl grädde

1 dl mjölk

Rörsocker

2015-11-05 1009

Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ner grädde, mjölk, vanilj och lakritspulver.

2015-11-05 1026

Låt stå kallt en stund, medan blåbärsmoussen och nötterna tillverkas. Häll upp i ugnsfasta formar. Grädda i vattenbad i 100 grader i 1 h. Ta ut och låt svalna. Låt stå i kylen fram till servering.

 

Lakritsmaränger

200 g äggvita

325 g florsocker

5 g vaniljpulver

5 g citronsaft

1 msk lakritspulver

Häll alla ingredienser i en metallbunke och vispa tills allt är blandat.

Ställ metallbunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa smeten ordentligt och har en temperatur på 55 grader.

2015-11-05 10112015-11-05 1012

Klicka/spritsa ut marängerna på en bakplåtsklädd plåt. Låt torka ca 30 min.

Grädda i ugn 150 grader ca 45 min tills de lossnar från pappret.

 

Blåbärsmousse

200 g blåbär (färska eller frysta)

25 g socker

1 st gelatinblad

3 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinet.

Koka i hop blåbär och socker tills 2/3 delar återstår.

Häll över i en mixer och mixa till en puré.

Häll över i en skål och rör i det urkramade gelatinet.

Låt svalna.

Vispa grädden och vänd försiktigt ner i blåbärspurén så att luften stannar kvar.

Ställ in i kylen minst 2 timmar innan servering.

2015-11-05 1015

 

Blåbärssås

100 g frysta blåbär

2 msk vatten

Värm blåbären i kastrull 5 min.

2015-11-05 1014

 

Kanderade nötter

1 dl socker

1,5 msk vatten

1 dl nötter

Smält socker och vatten i het panna tills gyllene. Tillsätt nötterna i karamellen, rör om och lägg sedan upp på bakplåtspapper och låt svalna.

 

Dekoration

Färska Blåbär, Färska myntablad, Lakrits granulat

 

Servering

Ställ Crème Brûléen på en tallrik, häll på socker och bränn av.  Lägg upp lite blåbärssås på andra sidan av tallriken och placera blåbärsmoussen ovanpå, moussen formas med hjälp av två skedar till en oval boll. Lägg på maräng, nötter och färska bär och mynta. Avsluta med att strössla över krossad maräng över tallriken och lite lakrits granulat.

IMG_43392015-11-05 1097

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *