Påsktårta med maräng och lemoncurd

Foton 2013-09-02 563

Detta är en riktigt festlig påsktårta med marängbotten och lemoncurd dekorerad med söta mördegskakor, kanderade citronskal och chokladägg.

Marängbotten

4 äggvitor

1,5 dl socker

1 msk maisenamjöl

1 tsk ättikssprit

Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum. Börja på lägre hastighet och öka allt eftersom.

Tillsätt socker och fortsätt vispa tills äggsmeten är glansig och det kan blidas toppar.

Vispa slutligen ihop med ättikssprit och maisenamjöl.

Spritsa ut på bakplåtspapperklädd plåt en lite tjockare cirkel. Ovanpå spritsar du mindre små cirklar (små fågelbon). (jag fick marängsmet över så jag gjorde även fyra små marängformar)

Foton 2013-09-02 548

Grädda i 140 grader ca 80 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar och svala under natten.

Kanderade citronskal
1 citron (skalen har mycket mer doft om de är ekologiskt odlade, samt innehåller mindre gifter)
60 socker
4 matskedar vatten

Skär av det gula skalet på citronen med en vass kniv i så stora bitar som möjligt. Skär i långa tunna strimlor. Pressa citronsaften i en kastrull och lägg i vatten och socker. Låt koka upp och rör till dess att sockret löst sig. Lägg i citronskalstrimlorna. Låt sjuda på låg värme i ca 5 minuter. Ta kastrullen av värmen och plocka upp citronskalen. Separera dem från varandra och lägg att rinna av och svalna på bakpapper.

 

Lemoncurd

4 Citroner (ekologiska givetvis)

1,5 dl socker

50 g smör

3 ägg

2 äggulor

Tvätta citronerna och torka dem väl. Riv zesten av citronerna ner i en kastrull. Pressa ut saften och koka upp tillsammans med sockret och smöret.  Sila av.

Vispa upp äggen och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Var lite försiktig så att det inte kokar, då kan krämen skära sig.

 

Både marängbotten, citronskalen och lemoncurden går bra att förbereda någon dag i förväg.

Dekorera dock tårtan precis innan servering (någon timme går bra) annars finns risk för att marängen blir blöt.

Foton 2013-09-02 564

En del föredrar även en liten klick grädde till.

En reaktion på “Påsktårta med maräng och lemoncurd

  1. Pingback: Påsktårta | Malins kök

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *