Pekan Pralin Paj

2015-12-20 113

Pajdeg;

100 g smör i kuber

120 g (2 dl) vetemjöl

1 ägg

1 tsk salt

1 msk socker

1 msk vatten

80 g (1 dl) pekannötter

Mixa pekannötterna i en matberedare. Tillsätt mjöl, smör, salt och socker. Mixa.

Tillsätt ägg och kallt vatten och mixa snabbt i hop till en deg (max 30 sek)

2015-12-20 007     2015-12-20 009

Plasta in degen och låt vila i kyl minst 30 minuter (håller några dagar i kyl) (man kan även frysa pajdegen)

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Smörj lätt en pajform med lite smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. Smöra även bakplåtspappret.

Lägg pajdegen i pajformen och gör hål över hela pajdegen med en gaffel. Ställ i frysen 15 minuter.

2015-12-20 019

Ta ut pajen från frysen och lägg folie som även täcker kanterna över pajdegen. Häll på torkade ärtor eller små bakstenar/baktyngd.

2015-12-20 021

Grädda i 190 grader tills botten är fast, ca 25 minuter.

Låt pajdegen svalna 10 minuter innan du tar bort tyngderna.

 

Pekanfyllning;

200 g (3 dl) pekannötter

200 g (3 dl) farinsocker

125 ml (1,25 dl) grädde

40 g smör

50 g (1/2 dl) lönnsirap

1 msk vaniljpulver

1 tsk havssalt

ev 2 msk kakao

Hacka pekannötterna grovt och rosta dem i ugn på ett bakplåtspapper, 150 grader tills de fått lite färg, ca 10 minuter.

2015-12-20 045

Lägg socker, grädde, smör och sirap i en kastrull och värm tills sockret har smält. Tillsätt ev kakao.

2015-12-20 078

Koka upp och låt koka utan omrörning tills kanterna börjar bli gyllenbruna, ca 5 minuter. Ta av från plattan och låt svalna 5 minuter.

2015-12-20 079

Rör i de rostade pekannötterna, salt och vaniljpulver.

2015-12-20 081

Häll över fyllningen i det kalla pajskalet och låt svalna i rumstemperatur ca 90 minuter.

2015-12-20 082

Pajen håller inplastad ca 3 dagar i rumstemperatur.

Jag serverar denna pajen med hemgjord vaniljglass