En lätt, syrlig och fräsch rabarbersorbet, att servera som den är, eller som del i en dessert, som i nedan bild ovanpå ett havreflarn, tillsammans med rabarber blondie, rostad rabarbermousse och honungsstekta rabarber.
Sockerlag till sorbet
1 dl vatten
150 g (1,5 dl) socker
30 g glykos
Blanda allt i en kastrull och låt det koka upp. Låt koks under ständig omröring tills sockret har smält. Ställ åt sidan och låt svalna.
Sorbet
350 g rabarber
1 gelatinblad
1 dl sockerlag
15 g äggvita
- Skölj och skala rabarbern och skär den i mindre bitar. Lägg i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt rabarbern småkoka tills den är mjuk.
- Häll över rabarbern i en mixer och mixa till en slät massa. Sila därefter genom en grovmaskig sil. Låt svalna.
- Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 10 minuter.
- Värm sockerlagen försiktigt tillsammans med det urkramade gelatinet. Tillsätt den mixade rabarbern.
-
- Vispa äggvita till ett hårt skum och rör ner tillsammans med rabarbern.
- Häll över allt i en rostfri skål och ställ in i frysen.
- Ta ut skålen var 30:e minut och rör runt med en gaffel. Upprepa tills sorben är helt fryst.
- Om du har glassmaskin; hoppa över steg 6-7. Häll allt utom äggvitan och låt gå tills sorben nästan är frusen. Då tillsätter man den vispade äggvitan.