Rabarbersorbet

En lätt, syrlig och fräsch rabarbersorbet, att servera som den är, eller som del i en dessert, som i nedan bild ovanpå ett havreflarn, tillsammans med rabarber blondie, rostad rabarbermousse och honungsstekta rabarber.

2015-07-23 214

Sockerlag till sorbet

1 dl vatten

150 g (1,5 dl) socker

30 g glykos

Blanda allt i en kastrull och låt det koka upp. Låt koks under ständig omröring tills sockret har smält. Ställ åt sidan och låt svalna.

Sorbet

350 g rabarber

1 gelatinblad

1 dl sockerlag

15 g äggvita

  1. Skölj och skala rabarbern och skär den i mindre bitar. Lägg i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt rabarbern småkoka tills den är mjuk.
  2. Häll över rabarbern i en mixer och mixa till en slät massa. Sila därefter genom en grovmaskig sil. Låt svalna.
  3. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 10 minuter.
  4. Värm sockerlagen försiktigt tillsammans med det urkramade gelatinet. Tillsätt den mixade rabarbern.
  5.  2015-07-23 180
  6.  Vispa äggvita till ett hårt skum och rör ner tillsammans med rabarbern.
  7. Häll över allt i en rostfri skål och ställ in i frysen.
  8. Ta ut skålen var 30:e minut och rör runt med en gaffel. Upprepa tills sorben är helt fryst.
  9. Om du har glassmaskin; hoppa över steg 6-7. Häll allt utom äggvitan och låt gå tills sorben nästan är frusen. Då tillsätter man den vispade äggvitan.

2015-07-23 209 (2)