Rabarbersymfoni

Denna dessert är en hyllning till rabarbern.

Honungsstek rabarber serveras tillsammans med en rabarber blondie toppad med en rostad rabarbermousse, till det en kula rabarbersorbet ovanpå ett havreflarn.

Ni kan klicka på respektive länk ovan för att komma till recepten, men för enkelhetens skull har jag inkluderat alla recepten nedan.

2015-07-23 213 2015-07-23 209

 

RABARBERSORBET

Sockerlag till sorbet

1 dl vatten

150 g (1,5 dl) socker

30 g glykos

Blanda allt i en kastrull och låt det koka upp. Låt koks under ständig omröring tills sockret har smält. Ställ åt sidan och låt svalna.

Sorbet

350 g rabarber

1 gelatinblad

1 dl sockerlag

15 g äggvita

  1. Skölj och skala rabarbern och skär den i mindre bitar. Lägg i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt rabarbern småkoka tills den är mjuk.
  2. Häll över rabarbern i en mixer och mixa till en slät massa. Sila därefter genom en grovmaskig sil. Låt svalna.
  3. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 10 minuter.
  4. Värm sockerlagen försiktigt tillsammans med det urkramade gelatinet. Tillsätt den mixade rabarbern.
  5.  2015-07-23 180
  6.  Vispa äggvita till ett hårt skum och rör ner tillsammans med rabarbern.
  7. Häll över allt i en rostfri skål och ställ in i frysen.
  8. Ta ut skålen var 30:e minut och rör runt med en gaffel. Upprepa tills sorben är helt fryst.
  9. Om du har glassmaskin; hoppa över steg 6-7. Häll allt utom äggvitan och låt gå tills sorben nästan är frusen. Då tillsätter man den vispade äggvitan.

 

HAVREFLARN

Detta receptet är från Jan Heds bok 277 sorters kakor

2015-04-04 127

75 g ägg (1 st)

130 g socker

40 g smör

7 g bakpulver

20 g vetemjöl

90 g havregryn

  1. Smält smöret och ställ åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker lätt och fluffigt i ca 5 minuter.
  3. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i äggsmeten och arbeta in med slickepott.
  4. Tillsätt havregrynen och det smälta smöret och låt svälla ca 30 minuter.
  5. Klicka eller spritsa ut bollar på en bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att de verkligen smälter ut i ugnen. 4 stora eller 6 mindre per plåt.
  6. Baka dem gyllenbruna i 200 grader ca 10-12 minuter.
  7. Ta ut dem och låt svalna en minut. Om du vill ha dem börja, lägg över en kavel för att stelna.

 

RABARBERBLONDIE

Rabarberkräm

350 g rabarber

2 msk rabarber/flädersaft (ta vad du har, det ena eller det andra)

50 g honung

200 g Philadelphiaost

2 äggulor

  1. Skölj och ansa rabarbern och skär  i små bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt saft och honung. Koka tills de är mjuka och vätskan har kokat bort. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Vispa Philadelphiaosten och äggulor i en skål. Rör ner rabarberkrämen och rör ihop till en slät massa. Ställ i kylen att svalna.

Blondies 

150 g smör, rumstempererat

2 ägg

2 äggvitor

100 g (1 dl) strösocker

50 g mandelmjöl

50 g skrädmjöl

10 g lakritspulver (går att byta ut mot vaniljpulver om man föredrar det)

100 g vit choklad

  1. Vispa ägg, äggvitor och socker poröst. Tillsätt det rumstempererade smöret och vispa tills allt har blandat sig.
  2. Vänd ner mjöl och lakritspulver och rör (vispa ej) ihop till en slät smet.
  3. Smöra en form (jag använde 15 x 25 cm) och smula lite flagad mandel i botten och på kanterna.
  4. Tillsätt rabarberkrämen till smeten och rör ihop. Häll därefter över smeten i formen .

2015-07-23 159

  1. Hacka den vita chokladen och strö över kakan.
  2. Grädda i 150 grader ca 40 minuter. Den skall vara halvkladdig i mitten.

Tips! Om du dubblar receptet så blir det lagom till en hel långpanna. Grädda då ca 50 minuter.

Blondie kakan går utmärkt att frysa in.

2015-07-23 2062015-07-23 207

 

ROSTAD RABARBERMOUSSE

200 g rabarber

1,5 msk rabarber/flädersaft (ta vad du har)

1 tsk vaniljpulver

1 gelatinblad

250 g vispgrädde

2 msk socker

  1. Blötlägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten
  2. Skölj och skala rabarbern och skär den i mindre bitar.
  3. Lägg rabarbern i en smord ugnsfast form. Häll på saften och rosta i 200 grader ca 15 minuter. Låt svalna.
  4. Mixa rabarbern, och sila genom en grovmaskig sil.
  5. Värm 2 msk av grädden och rör ut gelatinbladet tills det smälter. Rör ner i rabarbersmeten
  6. Vispa grädden hårt. Tillsätt vaniljpulvret.
  7. Ta 3 msk av den vispade grädden och rör ner i rabarbersmeten. Rör därefter i resterande grädde till en slät mousse. Låt svalna i kylen.

2015-07-23 189

 

HONUNGSSTEKT RABARBER

300 g rabarber

3 msk smör

3 msk honung

  1. Skölj och skala rabarbern.
  2. Hetta upp en stekpanna med smöret, tillsätt honungen och slutligen rabarbern.
  3. Stek några minuter tills rabarbern blivit lite mjuk men fortfarande har en liten kärna. Ös då och då med honungssmöret.

2015-07-23 213 (2)