Grönkål

IMG_8737 - Copy - Copy

400 g färsk grönkål

400 ml skinkspad eller grönsaksbujong

50 g smör

150 ml grädde

15 ml (1 msk) sirap

salt

peppar

Skölj och repa bladen från de grova stjälkarna.  Skär stjälkarna i mindre bitar. Lägg den i en kastrull, tillsätt vatten och låt koka ca 10 minuter. Mixa sedan detta till en slät puré.

Lägg bladen i en stor kastrull, tillsätt spad/buljong och låt koka ca 20 minuter. Ta upp och låt rinna av . Ställ åt sidan så kålen får svalna något. Krama ev ur extra vätska.

Fräs sedan den urkramade kålen i smör i en stor stekpanna. Tillsätt grönkålspurén. Späd med grädde och sirap, tillsätt peppar och smaka av om det behövs extra salt.

Låt småputtra i hop till en fast stuvning.

2015-01-04 014 - Copy

Se även recept för;

Brunkål

Rödkål