Janssons Frestelse

2015-01-04 034

ca 1 kg mjölig potatis

2 msk smör

2 st gula lökar

3 dl grädde

2 dl mjölk

1 msk kaviar

200 g (2 burkar) ansjovis

spad från 1 burk ansjovis (spad från den andra burken sparar du till julköttbullarna)

peppar

ev lite ströbröd

 

Skala potatisen och lägg i kallt vatten. Smörj en ugnsfast form med smör.

skala och skiva löken tunt och bryn den lätt i smält smör.

Strimla potatisen fint för hand eller i matberedare. (OBS! lägg ej den strimlade potatisen i vatten, då försvinner stärkelsen)

Varva potatis, lök, ansjovis och peppar i formen.

Blanda grädde, mjölk, kaviar och ansjovisspad och häll över potatisen. Strö ev över lite ströbröd.

2015-01-04 023

Grädda under folie i ugn i 150 grader tills gräddmjölken har kokat ihop och potatisen är mjuk.

Ska du äta den omgående, höj värmen och bränn av det översta lagret potatis. Annars förvara i kylen och värm i ugn 150 grader ca 15 minuter innan servering.