Julköttbullar

Ett alternerat recept, men med ursprung från Leif Mannerström.

500 g Nötfärs

250 g Fläskfärs

1 dl  grädde

1 dl vatten

1 dl Ströbröd

1 ägg

1 gul lök

1 tsk sirap

1,5 msk ansjovisspad (kan uteslutas, ta i så fall lite extra solja och salt)

2 msk koncentrerad kalvfond

1 msk soja (helst ”lättare” typ japansk, inte den koncentrerade kinesiska)

2 tsk kanel

1/2 tsk ingefära

1 tsk nejlikor

salt

peppar

smör att steka i

 

1) Rör ihop grädde, vatten, ströbröd och ägg till en lös smet och låt stå och svälla.

2) Finhacka och stek upp hälften av löken. Den andra hälften rårivs (på den fina delen av rivjärnet)

3) Blanda ner löken, färsen och kryddorna i ströbrödsmeten.

4) Provstek en köttbulle för att smaka av den om smeten behöver kryddas ytterligare.

5) Forma till runda bollar och stek. (blir du kladdig om händerna, skölj dem då och då så går det lättare att rulla.

Tips – Om du gör köttbullarna innan du skall äta dem, så genomstek dem inte helt, frys dem så snart de kallnat, så när du steker upp dem igen så blir de som nytillverkade.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *