Julskinka

IMG_8735

1 rimmad och eller lättsockrad julskinka

1 gul lök

15-20 nejlikor

färska eller torkade örter (timjan, dragon, basilika, mejram etc)

1 msk honung

 

Jag har använt mig av lergryta om man har en något mindre julskinka, typ 2 kg. Annars ta den största kastrullen/grytan du har vid större skinkor.

Om du använder lergryta, låt den stå i kallt vatten ca 1 timme.

Häll lite vatten i grytan och lägg ner en lök, delad på hälften. peta i nejlikor i skinkan och strö över örterna.

2015-01-04 002

Ställ grytan i kall ugn. Höj värmen till 100-125 grader och baka skinkan till 70 grader innertemperatur. 2 kg tar 3-4 timmar.

2015-01-04 004

Ta ut skinkan och låt den svalna.

Sila av skinkspadet och spara det. Det använder du antingen till dopp i gryta, brunkål, grönkål, rödkål eller julkorv senare.

2015-01-04 008

Eftersom jag inte äter senap så griljerar jag min skina med lite smält honung som penslas över skinkan och därefter strör jag lite finhackade örter. Griljera i 5 min i 125 grader

 

Traditionell senapsgriljering;

2 msk svensk senap

2 msk grovkornig senap

1 äggula

ev lite ströbröd

Blanda samman senap och äggula och pensla skinkan med det, strö ev över lite ströbröd.

Griljera tills senapen fått lite färg, ca 10 min 125 grader.