Lussekatter

2015-11-29 006

1,5 – 2 g saffran

2 msk konjak (kan ta äppeljuice också)

2 tsk salt

200 g smör, i kuber

450 g mjölk, 3% eller gammaldags

100 g grädde

100 g vanlig jäst (eller 1000 g levain)

200 g råsocker

3 små eller 2 stora ägg

7 g (1 tsk) salt

1100-1200 g vetemjöl special, eller annat vetemjöl med hög proteinhalt

russin

2 uppvispade ägg till pensling

 

1) Mortla saffran med 2 tsk socker, häll sedan på konjaken och låt dra en stund. Detta görs för att förhöja saffranssmaken. Man kan använda vodka också, vill man absolut inte ha sprit, så ta lite äppeljuice istället.

2) Vispa ägg och socker poröst

3) Blanda ut jästen i kall mjölk.

Tillsätt sedan saffran, rumsvarmt (eller kylskåpskallt) smör i kuber, den uppvispade ägg och socker blandningen, saltet och nästan allt mjölet.

Arbeta degen i hushållsassistent ca 8 min, eller med degkrokar. Man kan givetvis handknåda degen också. Det viktiga är att arbeta den så pass länge så att degen blir elastisk.

4) Täck degen med en handduk och låt jäsa i bunke i 1,5-2 h om du använder jäst. Använder du levain låt jäsa 10 timmar i rumstemperatur, eller två timmar i rumstemperatur eller över natten i kylskåp. Den kommer att fördubblas i storlek.

IMG_84612015-11-29 013

5) Olja lätt in en bänkyta. Häll upp degen. Dela i två delar. Rulla ut till en avlång korv och dela denna i ytterligare 15-20 delar. Rulla små bollar som får vila medans du rullar ut och snor i hop dina lussekatter.

IMG_8463

6) Peta i russin om så önskas och låt jäsa på plåt ca 30 min vid användning av jäst. Använder du levain låt jäsa 1,5-2 timmar. De skall i princip dubbla sin storlek. Pensla med uppvispat ägg.

7) Grädda i nedre delen av ugnen ca 14   min i 190 grader varmluft (225 grader vanlig ugn)

8) Koka upp sockerlag; 1 dl socker och 1 dl vatten

8) Pensla försiktigt de varma lussekatterna med lite sockerlag. Detta görs dels för att de skall bli glansiga med framförallt för att de skall behålla sin saftighet och inte bli så torra.

Avnjut dina lussekatter till lite hemlagad glögg

 

Tips! Testa även att göra en adventskaka eller lussesemlor av dina lussekatter.

 

2 reaktion på “Lussekatter

  1. Jonas

    Verkar vara ett fint recept, men är det verkligen samma mängd mjöl och vätska till 100 g jäst som till 1000 g levain?

    Svara
    1. Malinskok.se Inläggsförfattare

      Hej
      ja, mer eller mindre, min levain är ganska fast, så kanske något mer mjöl.
      Det är alltid svårt att ange exakta mått mjöl då det är så mycket som spelar in.
      Känn på degen. Den skall vara lite kladdig men inte för lös.

      Lycka till!
      /Malin

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *