Vietnamesiska vårrullar

2015-11-18 0402015-11-18 046

Dessa färska vårrullar serveras kalla och är perfekt som förrätt eller på en buffé. Både vårrullarna och såserna går utmärkt att förbereda dagen innan. De är enkla att göra, så låt dig inte avskräckas av det till synes långa receptet. Jag har bara försökt vara detaljerad i min beskrivning till de som testar för första gången. Jag använde kyckling och räkor som fyllning, men man kan givetvis göra dem helt vegetariska eller ta det man själv tycker om eller har i kylen.

Använder man sig av kyckling som fyllning, går det även bra att tillverka kycklingen dagen innan man rullar i hop dem. Gör man allt samtidigt tar det ca 1,5 timme att tillaga inklusive såser och ihoprullande.

2015-11-18 068

12 stora vietnamesiska rispapper

Några blad isbergssallad

150 g glasnudlar

2 dl färska böngroddar

1 morot

12 gurka

3 salladslökar

Färsk koriander

Färsk mynta

Färsk basilika

3 msk sweet chilisås

 

Plus ev fyllning;

Fyllning 1)

200 g färska räkor

1 mango

2 msk sweet chilli

 

Fyllning 2)

200 g kycklingfilé

500 g kycklingfond

 

Fyllning 3)

200 g lax (kallrökt, funkar även med fin rå som har varit fryst som används till sushi, om du äter samma dag som du tillverkar dem)

 

Börja med fyllningarna;

1) Koka kycklingen i buljong tills den är genomkokt, ca 10 min (innertemperatur 72 grader)

Skär i tunna skivor, låt svalna. Blanda med lite sweet chilisås

2) Skala räkorna, skala och skär mangon i tunna strimlor, Blanda med lite sweet chilisås.

3) Skär laxen i avlånga tunna strimlor och blanda med lite sweet chilisås.

 

Koka upp en kastrull med vatten, lägg i glasnudlarna, sätt på lock och stäng av plattan. Sila av med kallt vatten efter 3 minuter. Lägg i en skål och blanda med sweet chilisåsen.

Skölj, skala och skär grönsakerna i tunna strimlor.

2015-11-18 033

Häll kallt vatten på ett stort fat, doppa rispappret och låt det bli blött men inte genommjukt, ca 15 sek.

2015-11-18 028

Lägg det doppade rispappret på en blöt kökshandduk, lägg i ca 5 cm från kanten en liten avlång sträng med grönsaker och örter. Lägg lite glasnudlar ovanpå detta och ev någon av fyllningarna.

IMG_47502015-11-18 030

Rulla ifrån dig ett varv, vik sedan in sidorna och rulla vidare tills du har format en rulle.

Lägg på en fuktig handduk så att de inte nuddar varandra medans du gör resten.

2015-11-18 069

Låt stå kallt till servering.

Går utmärkt att förbereda dagen innan om du inte använder rå färsk lax.

2015-11-18 048

Jordnötssås;

1 dl hoisinsås (se recept nedan)

1 msk fisksås

½ lime, zest och saft

1 dl finhackade jordnötter

Blanda ihop såsen och tillsätt därefter de finhackade jordnötterna.

Låt stå kallt till servering. Fungerar utmärkt att göra dagen innan.

Hoisinsås;

(ger knappt 1 dl);

0,5 dl ketjap manis

2 msk ketchup

1 tsk sambal oelek

1 tsk färsk riven ingefära.

Blanda ihop alla ingredienser.

2015-11-18 050

Nuoc Cham sås;

½ röd chilli

1 vitlöksklyfta

3 msk socker

½ dl kokande vatten

½ dl fisksås

2 lime, zest och saft.

Färska korianderblad

Färska myntablad

Finhacka chili och vitlök, lägg i en skål och tillsätt socker. Häll över det kokande vattnet, fisksås och lime och rör tills sockret har löst sig.

Låt stå kallt minst 30 min.

Hacka örterna och rör ner precis innan servering.

2015-11-18 049

 

3 reaktion på “Vietnamesiska vårrullar

  1. Pingback: Vietnamesiska vårrullar | Malins kök

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *