Helstekt Kalkon

2014-10-25 London 552

1 st kalkon

150 g smör

1 dl finhackade örter (persilja, timjan, basilika, dragon, salvia)

1/2 dl finhackad rosmarin

salt

peppar

 

Fyllning;

1 sats stuffing

eller några klyftade äpple, katrinplommon och en apelsin för en mer ”Svensk” variant,

 

Örtsmör;

Rör i hop smör, örter, salt och peppar. Lägg i plastfolie och forma till en avlång korv. Frys minst någon timme (håller månader i frysen).

2015-12-20 076

Ta ut inkråmet från kalkonen. Halsen kan få koka med när man gör buljong. Gillar man lever så låt den tillagas i ugnen ca 20 minuter.

Gnid in kalkonen med salt och peppar. Skär örtsmöret i tunna skivor och peta in under skinnet på kalkonen, vid bröstet, låren, helt enkelt där du kommer åt.

Fyll kalkonen med stuffing (eller annan fyllning). Knyt i hop benen och sätt tandpetare över skinnet till öppningen, så att fyllningen stannar kvar.

2015-12-20 088

Lägg kalkonen i en braspanna tillsammans med resten av smöret (om det blev något över) och 1-2 dl vatten.

Tillaga i ugn, 125 grader, ca 60 minuter per kilo kalkon. Ös var 20 minut.

Man kan använda en stor stekpåse eller folie den första tiden så slipper man ösa.  Ta i så fall bort stekpåsen/folie när det återstår ca en timme så att skinnet hinner bli krispigt. Ös i så fall ofta sista timmen.

Kalkonen är klar när innertemperaturen är 70-72 grader. Viktigt att kontrollera vid lårbenen, eftersom de tar längst tid att tillaga.

2014-10-25 London 535

Låt kalkonen vila 30 minuter innan du trancherar den.

2015-12-20 092