Helstekt Kyckling

529

1 hel majskyckling (oftast 1,5- 2 kg)
Ca 2 msk Salt
Ca 2 msk svartpeppar, gärna nymald

På morgonen; Ta fram kycklingen och kontrollera att det inte är ev inälvor kvar.
Blanda salt och peppar och gnid in kycklingen med det. Jag brukar även gnida in lite under skinnet, framförallt vid bröstet.
Ställ sedan in kycklingen i kylen.

1 citron
1 lök
Några vitlöksklyftor
Örter, ex rosmarin och timjan
Ca 100 g smör, i kuber eller småklickar.

Häll vatten i en kastrull tillsammans med den hela citronen och koka upp. Låt koka någon minut.
Ta smöret och lite av örterna och peta in under skinnet på kycklingen, framför allt vid bröstet, detta görs för att bröstet inte skall bli så torrt.
Ta upp citronen och gör några stick i den med en vass kniv. Spara citronvattnet.
Stoppa in citronen i kycklingen tillsammans med den skalade och klyftade löken och vitlöken. Peta även in lite av örterna. Bind ihop benen.

Lägg lite smör och örter och ev någon vitlök i en ugnsfast form och placera kycklingen ovanpå detta med bröstet upp. Häll över ca 2 dl av citronvattnet och sätt in i ugnen. Beroende på hur mycket tid du har, 125 grader ca 3h, annars 175 grader 1,5-2h.

Ös några gånger om vi vill, det behövs inte, men kycklingen blir lite saftigare om man öser.

Vänd kycklingen efter halva tiden.

De sista 10-15 min. Öka temperaturen till 225 grader.  Lägg kycklingen i ugnen med bröstet upp för att skinnet skall bli krispigt.
Ta ut kycklingen, lägg den på en tallrik och ta tillvara på stekskyn, häll lite vatten i formen så du får upp alla smakerna.

Till kycklingen serverar jag lite rotfrukter i ugn, potatis, morötter och palsternacka. Har man en stor ugn, kan man lägga in en form bredvid kycklingen med detta när det är 45 min ugnstid kvar.
Annars, sätt in rotfrukterna när kycklingen är klar. Den mår bara bra av att vila en stund innan man trancherar den.

Rotfrukter i ugn;
4 potatisar
4 palsternackor
4 morötter.

Skala och klyfta potatisen. Skala morötter och palsternacka och skär i mindre bitar. Lägg i en stor plastpåse (5l) häll på lite olja och kryddor (ex. salt, peppar, örter eller paprikapulver), skaka runt påsen så att olja och kryddor fördelas jämt över rotfrukterna.
Sätt in i ugnen på 200-225 grader 30-40 min.

Under tiden som kycklingen är i ugnen påbörja såsen.

Sås;
2 morötter
Ca 100 g rotselleri
1 vitlök
3-4 schalottenlökar eller 1 gul lök
2 msk olja
1-2 msk balsamico
Färska örter, ex timjan
Vatten från citronkoket
Steksky från kycklingen
1 msk soja
1-3 dl Grädde (ta 1dl om du bara vill ha en liten rundning på såsen, tar du 3 dl blir det en riktig gräddsås)
Ev. lite maizena
Salt
Peppar

Grovhacka grönsakerna
Hetta upp olja i en kastrull och lägg i grönsakerna. Fräs på högst värme en minut, sänk värmen och låt grönsakerna svettas ca 5 min. Detta gör man för att förhöja smaken på grönsakerna.
Häll på balsamico och örter. Låt koka ytterligare någon minut.
Därefter hälls citronvattnet över grönsakerna. Ev får man fylla på med lite vanligt vatten också. Så länge grönsakerna är ordentligt tänkta med vätska. Låt småputtra ca 1h.
Sila av såsen i en ren kastrull, tillsätt steksky från kycklingen, soja och grädde, låt koka upp, och sjud sedan några minuter. Om en tjockare konsistens önskas tillsätt lite maizena. Ta lite i taget, låt koka upp ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.

525

2 reaktion på “Helstekt Kyckling

  1. Märta Gunnarsson

    Du tar helstekt kyckling till nya höjder med ditt tips på rikligt med smör under skinnet – att jag aldrig tänkt på det förr… Nå gott är det, och åh så enkelt. I det enkla, bor det stora, inte sant?

    Svara
    1. sjoeberg.malin@gmail.com Inläggsförfattare

      jag bara älskar helstekt kyckling, och det är som jag har sagt så många gånger förr, har du bra råvaror – låt dem få ta sin rättmätiga plats. Bra mat, helt enkelt!

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *