Kalkon/Kyckling fond

2015-12-20 048

Att koka sin egen fond/buljong är inte alls svårt, det tar lite tid, men sköter sig själv, och är ett utomordentligt sätt att ta tillvara på rester.

Skrov & ben från 1 kalkon/kyckling

1/2 rotselleri

3 st morrötter

500 g färska tomater

2 st gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 msk timjan

4 st lagerblad

50 g tomatpuré

svartpepparkorn

salt

2 msk rörsocker

300 ml rött vin

4 liter vatten

2015-12-20 0512015-12-20 053

Skala och skär rotfrukterna grovt och lägg på en plåt tillsammans med skrovet, tomater, örter, vitlök och tomatpuré. Rosta i ugn på 275 grader ca 10-15 minuter tills allt tar lite färg.

Häll över allt i en stor kastrull och tillsätt vinet. Låt koka 3 minuter. Tillsätt sedan vattnet och rörsockret.

2015-12-20 054

Låt koka under lock 45 minuter. Ta av locket och låt koka ytterligare 45 minuter.

Sila av vätskan till en mindre kastrull.

2015-12-20 077

Låt koka upp och reducera ner tills 1/4 av vätskan kvarstår.

2015-12-20 083

Häll upp i mindre burkar eller iskuber och förvara i frysen.

2015-12-20 085