Stuffing

Stuffing med salvia och rostad vitlök

2015-12-20 058 2015-12-20 096

450 g färsk fläskkorv (eller 300 g korv och 150 g  bacon)

1 stor gul lök

1 dl finhackad selleri

260 g (5 dl) cornbread / majsbröd

1/2 dl finhackad salvia

3 stora ägg, lätt uppvispade

3-5 dl kalkon eller kyckling buljong

1 rostad vitlök

smör

salt

peppar

Börja med att rosta vitlöken. Lägg vitlöken i en liten ugnsfast form tillsammans med 1 msk smör och rosta ca 10 minuter i 225 grader.

Skär/klipp baconet i små bitar. Kläm ut korven från skinnet och fräs upp bacon och korv i lite smör i en stekpanna. Korven skall smulas sönder och vara lite lätt gyllenbrun. Häll över baconkorven i en skål och ställ åt sidan.

2015-12-20 0632015-12-20 064

Finhacka lök och selleri och fräs upp med fettet som kvarstår från baconkorv stekningen.  Färs någon minut och tillsätt 1-2 dl vatten och låt koka ner tills löken är mjuk ca 7 minuter.

2015-12-20 065

Häll över lökblandningen till korven. Tillsätt ordentligt med salt och peppar. Häll över de lätt uppvispade äggen, finhackad salvia och majsbrödet. Kläm ut den rostade vitlöken och mosa den lätt.

2015-12-20 072

Koka upp buljongen och häll 1 dl över stuffingen och rör runt. Majsbrödet skall smulas sönder. Addera ytterligare 1 dl buljong och fortsätt röra runt. Addera ev ytterligare lite mer buljong till stuffingen tills den är mjuk men inte rinnig.

2015-12-20 074

Fyll kalkonen med stuffingen.

Om det blir stuffing över, låt vila i kylen.

Jag brukar fylla kalkonen med stuffing och sedan blir det alltid lite över.

Jag tar ut stuffingen från kalkonen när kalkonen är tillagad och lägger stuffingen i en ugnsfast form och toppar med den stuffing som fått vila i kylen. Grädda sedan i ugn på 175 grader ca 15-20 minuter tills gyllenbrun.

Vill man fylla kalkonen med något annat och endast ha stuffingen som tillbehör grädda i 175 grader ca 30 minuter.