Fisksoppa

 

2014-09-16 Italien 2145

150g rotselleri
500g tomater (ca 4st)
100g fänkål (inkl den gröna delen)
2 Schalottenlök
Ca 200g (½) purjolök, lite av det gröna och lite av det vita
300g morötter (ca 3st)
2-3 msk olivolja
300 ml vitt vin
600g kräftfond / hummerfond / skaldjursfond

Dill (hur mycket beror på smak. Gillar man dill kan man ta en kruka, annars räcker det med en stjälk)
50g tomatpuré
1g saffran (stött med 1 msk socker)
Spiskummin
Paprikapulver
150g matlagningsyoghurt ex turkyoghurt
(kan byta mot crème fraiche eller grädde för en krämigare soppa)
Citronzest
Salt
Peppar
400g fiskfilé (kan vara vilken fisk som helst)

Putsa och grovhacka grönsakerna.
Hetta upp oljan i en kastrull/gryta, häll i grönsakerna och fräs ca 10 min utan att de tar för mycket färg.
Häll på vinet, rör runt. Tillsätt sedan fonden och låt koka ca 20 min tills alla grönsakerna är mjuka.
Häll upp soppan i en mixer och mixa den slät tillsammans med stjälkarna på dillen.
TIPS! – häll varmt vatten i mixern en stund innan så den vänjer sig vid värmen. Håll även en kökshandduk över locket och tryck när du börjar mixa. Värmen gör att det skapar ett vakuum.
Häll tillbaka den mixade soppan i kastrullen och tillsätt tomatpurén, yoghurten/crème fraiche/grädden, saffran, kryddorna. Koka upp och låt puttra några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Skär fisken i mindre bitar och tillsätt i soppan. Låt sjuda några minuter.
Riv i lite citronzest och hackad dill.

2 reaktion på “Fisksoppa

  1. Märta Gunnarsson

    Denna soppa är svår att glömma – jag fick den serverad till middag efter en dag ute i Malins trädgård, där vi tillsammans håller på att bl.a. fixa en köksträdgård. Värmande och mustig, gjord på egen hummerfond, och en kärlek till mat som lyser igenom! tack Malin!

    Svara
    1. sjoeberg.malin@gmail.com Inläggsförfattare

      Varsågod Märta! Det var det minsta jag kund göra för dig efter att du fixat i min trädgård hela dagen!

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *