Höstlamm

Höstlamm

Underbart rosastekt lamm som ackompanjeras av höstens rotfrukter och grönsaker.

Allt utom kålen och köttet går bra att förbereda innan gästerna kommer.

2015-11-05 10442015-11-05 1023

6 pers

Jordärtskockscrème

600 g jordärtskockor

2 dl grädde

3 dl mjölk

1 msk salt

Svartpeppar

Skala skockorna.

Koka i gräddmjölken på svag värme tills de är mjuka.

2015-11-05 1035

Sila av skockorna, men spara på gräddmjölken.

Mixa skockorna och späd med gräddmjölken till krämig konsistens uppnåtts.

Häll tillbaka i kastrull, smaka av med salt och peppar.

Jordärtskockscrèmen går bra att förbereda och värms bara upp innan servering.

 

Confiterad Rotselleri

1 stort rotsellerihuvud

150 g smör

Skala och skär rotsellerin i 2 x 2 cm stora bitar.

Lägg i kastrull och tillsätt smöret. Koka under lock på svag värme tills sellerin är mjuk, ca 15 min.

2015-11-05 1034

Sila av smöret och spara det.

Ställ rotsellerin åt sidan och stek snabbt upp den tills den fått lite färg innan servering.

 

Rostad Pumpa och tomat

IMG_4306 - Copy

1 kg (1 st) Butternutpumpa

Olivolja

Timjan

Salt

Peppar

Små kvisttomater

2 msk pumpafrön

Skala och skär pumpan i klyftor på längden.

Lägg på en plåt tillsammans med de små kvisttomaterna och ringla över olivolja, timjan, salt och peppar. Baka i ugn 200 grader 15-20 min tills pumpan har fått fin färg och är mjuk.

2015-11-05 1024

Låt stå på eftervärme tills servering.

Lägg pumpafröna i en torr stekpanna och rosta den lätt.


Salviasmör

Smör från confiterad rotselleri + ev lite mer

1 kruka färska salviablad

Skal och saft från 1 citron

2015-11-05 1037

Ta det överblivna smöret från rotsellerin och lägg i en stekpanna, tillsätt ev lite mer.

Bryn smöret tills det är ljusbrunt. Lägg i salvia blad och låt dem bli frasiga. Ta åt sidan och tillsätt citronen.

 

Champagnekokt Savojkål

250 g savojkål

1 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1,5 dl champagne /vitt vin

2 msk champagnevinäger / vitvinsvinäger

Salt

Skär bort den hårda stocken i kålen och skär bladen i mindre bitar.

Finhacka schalottenlök och vitlök.

Hetta upp oljan och fräs kål, lök och vitlök.

Häll på champagne och vinäger

Koka 10-15 min.

Smaka av med salt.

IMG_4356

 

Lammfilé

1000 – 1200 g lammfilé

Smör + olivolja

5 vitlöksklyftor

Några kvistar rosmarin

Putsa ev. hinnor från köttet, finns det en fettkappa låt den sitta kvar.

2015-11-05 1036

Bryn filéerna i smör vitlök och rosmarin i ca 10 min till 55 grader innertemperatur. Ös kontinuerligt med smör. Låt vila 5 minuter innan servering, medan ni lägger upp övrig mat på tallrikarna. Skär i 1 cm tjocka skivor.

 

Servering

Låt tallrikarna köras i micro ca 5 minuter innan servering så de är varma.

2015-11-05 1045  2015-11-05 1043 Lägg en bit pumpa på ena sidan av tallriken, lägg tomat bredvid och strö över lite pumpafrön

Lägg en klick jordärtskockscrème i mitten av tallriken och en snett framför.

På andra sidan läggs en klick av savojkålen upp.Rotsellerin sprids ut i en sträng.

Lägg lammfilén över jordärtskockscrèmen i mitten av tallriken och ringla slutligen lite salviasmör över köttet.

 2015-11-05 10952015-11-05 1093

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *