Indisk lammgryta

 

2014-11-23 939 ver2

ca 1 kg Lamm, antingen en lammstek eller lammgrytbitar.

2 msk olja
1 lök, tunt skivad
1 vitlök

1 tsk ingefära
2 tsk gurkmeja
1 tsk kummin
2 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver, alternativt färsk hackad chili.
2 tsk spiskummin
3 msk kokos
1 msk vallmofrön
2 tsk salt

2 tsk vitvinsvinäger
1 burk krossade tomater eller ca 700 g färska
500 ml vatten

1 burk kokosmjölk
1 dl matlagningsyoghurt

IMG_8354

Fräs upp lök och vitlök i oljan i en stor ungssäker gryta någon minut. Tillsätt alla kryddor och fräs några minuter.
Häll på vinäger, vatten och krossade tomater och koka ihop några minuter. Tillsätt sedan lammet. Antingen i form av grytbitar, men man kan också lägga i hela lammsteken, beroende av om man vill ha en mer traditionell gryta eller åt pulled-lamb hållet.

IMG_8355
Sätt in i ugnen på 100 grader och låt stå och småputtra länge.  Jag brukar låta min stå i alla fall 6 timmar vid grytbitar och 9 vid pulled lamb, men det är helt och hållet en smaksak vad man föredrar.
Tillsätt kokosmjölken och yoghurten och låt koka med den sista halvtimmen.
Om du valt att ha i en hel lammstek, så dra sönder köttet och rör runt i grytan.

Till denna mustiga och smakrika gryta serverar jag naanbröd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *