Lammfärsspett med tzatziki

2015-03-08 010 

Lammfärsspett

800 g lammfärs

1 liten röd lök

1 vitlöksklyfta

1/2 citron, rivet skal och saften

1 msk olivolja

1 msk spiskummin

3 msk torkad mynta eller en näve finhackad färsk (både blad och stjälk)

2 msk torkad timjan eller en näve finhackad färsk (både blad och stjälk)

1 msk koriander eller en näve finhackad färsk (både blad och stjälk)

salt och peppar

Är det någon av kryddorna man inte gillar så uteslut dem bara, älskar ni chili, tillsätt det. Våga experimentera!

2015-03-08 002

Finhacka löken och vitlöken, blanda i hop med alla ingredienserna utom färsen och låt stå minst 30 min. Detta gör att kryddorna gifter sig bättre med varandra.

Blanda ner färsen och forma till avlånga dolmar. Lagom storlek är ca 80-90 g st, dvs 9 st i detta fallet.

Trä antingen upp på blötlagda spett eller lägg på inoljad grill plåt.

2015-03-08 006

Grilla ca 10 min på indirekt värme. Låt spetten först få lite färg och låt dem sedan grillas klart över indirekt värme.

Ugn; Sätt ugnen på grill och högsta värme. Lägg spetten på galler med braspanna under. Tillaga ca 10 min, vänd spetten efter halva tiden.

Till detta serverar jag en god sallad med småblad, paprika, tomat och fetaost. Jag avslutar med att ringla lite olivolja och balsamico över. Ett tag med saltkvarnen och några med svartpeppar och du har en underbart fräsch sallad.

 

2015-03-08 008

Tzatziki

2-3 dl turkisk matlagningsyoghurt

1 riven gurka

1 msk olivolja

2 tsk citonsaft

1 vitlöksklyfta

2 msk mynta (frivilligt)

salt och peppar

Krama ur den rivna gurkan i händerna och blanda ihop med övriga ingredienser. Låt vila i kyl minst 30 min innan servering för smakerna att gå ihop.

Vill man få en ännu krämigare och smakrikare tzatziki får man börja dagen innan man skall servera den.

Ställ en sil över en bunke och lägg antingen ett kaffefilter eller en kökshandduk i silen. Häll på yoghurten, täck och ställ in i kylen under ca 1 dygn.  Vasslen som blir över är kanongott att baka bröd på, (byt ut vattnet) så släng den inte.

Riv gurkan och lägg i en sil över en bunke. Salta lätt och täck med hushållspapper. Låt rinna av i kylen ca 1 dygn.

Blanda sedan i hop yoghurten och gurkan med övriga ingredienser. Låt vila i kyl minst 30 min innan servering.

Tzatzikin kan med fördel färdigställas helt dagen innan servering om man så önskar.

2015-03-08 007

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *