Lammlägg med saffranskompott

   Lammlägg med saffrans lök och tomatkompott

Detta är en perfekt anrättning att bjuda på när man har middag, då det mesta ska tillagas innan och nästan allt går att förbereda, så värdinnan inte behöver spendera hela kvällen i köket.

2015-04-04 107

Receptet är beräknat till 6 personer

Lammlägg

6 lammlägg (ca 2,5-3 kg)

2 morötter

1 palsternacka

1 bit rotselleri

2 gula lökar

1 vitlök solo

1 citron

1 flaska rött vin

5 dl buljong

2 msk tomatpuré

rosmarinkvist

timjankvist

3 lagerblad

10 svartpepparkorn

vatten

2015-04-04 057

Pusta ev lammläggen lite. Ställ läggen  upp i en stor ungsfast gryta, detta gör man för att märgen lättare skall rinna ut i såsen. Skala rotfrukterna, men låt dem vara i hela stora bitar och lägg detta i grytan. Tillsätt örter och kryddor. Häll på vin och buljong och fyll sedan på med vatten tills läggen är helt täcka. Sätt på lock och ställ in i ugnen och tillaga under ca 12 timmar på 75 grader. Köttet blir otroligt mört när man tillagar det under på låg temperatur och under  lång tid pga kollagen och bindväv i köttet smälter.

2015-04-04 067

Låt grytan svalna och ställ sedan in hela grytan i kylen 1 dygn.

Skrapa bort det översta fettlagret som bildats i grytan. Låt nästa lager som påminner om gelé vara kvar. Benen innehåller naturligt gelatin som utsöndras när du gör fond eller buljong.  Värm sedan upp grytan. Plocka försiktigt upp lammläggen och lägg i en ugnsfast form. Ställ i kylen och ta fram en stund innan servering och värm upp i ugn.

Sås

Plocka bort rotfrukterna och sila av avkoket från lammläggen. Koka upp, sänk värmen och låt sedan reducera till ca 1/3. Spara ca 0,5 dl av denna fonden till lök och tomatkompotten.

Strax innan servering, tillsätt;

1 msk maizena

1/2 – 1 dl grädde

koka upp och smaka ev. av med lite svartpeppar.

Prosciuttochips

12 skivor prosciutto

Lägg prosciutton på bakplåtspappersklätt plåt, torka i ugn på 125 grader tills de är krispiga, ca 60 min.

Saffrans lök och tomatkompott

2 stora gula lökar

500 g körsbärstomater

2 msk smör

2 tsk sirap

1 g saffran

0,5 dl fond från såskoket (eller ta bara lite vatten)

Skala och skiva löken tunt. Fräs upp med smöret. Tillsätt sirap och saffran, sänk värmen och låt småputtra ca 10 minuter.  Till hit kan man förbereda om man vill.

Innan servering, tillsätt de hela körsbärstomaterna och låt småputtra 5-10 minuter.

Rotfrukter

4 palsernackor

6 morötter

2 msk olivolja

ev lite salt och peppar

Skala rotfrukterna, skär ev palsternackan i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form och ringla olivoljan över. Tillaga i ugn ca 30 minuter på 175 grader.

Vill man kan man även servera lite kokt potatis till.

2015-04-04 108

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *