Rostbiff

img_1510

Detta är en riktigt härligt saftig rostbiff som tillagas i ugn och sedan får ligga i marinad två dygn.

ca 1,5 kg rostbiff i bit

salt

svartpeppar

smör

timjan

en vitlöksklyfta

Lägg en klick smör (typ 50g) i en ugnsfast form tillsammans med en vitlöksklyfta och en timjanskvist. Salta och peppra rostbiffen runt om och lägg i den ugnsfasta formen ovanpå smöret. Tillaga i ugn på 100 grader tills köttet har en innertemperatur på 59 grader (då är den rosa i kanterna och djup rosa i mitten.

 

Marinad

100 g (1 dl) soja

150 g (1,5 dl) balsamvinäger

50 g (3 msk) honung

3 finhackade vitlöksklyftor

1 msk svartpeppar

1 tsk salt

1 kruka timjan eller oregano

ev en burk cocktailkapris

Vispa ut honungen med soja och vinäger i en skål. Tillsätt alla övriga ingredienser.

img_1423

Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och stekskyn från köttet i plastpåsen. När köttet har svalnat lägg det i kylen. Vänd på påsen några gånger. Låt köttet ligga i kylen två dagar innan servering.

img_1479img_1481

Ta upp köttet från marinaden och skär upp det i tunna skivor. Skeda över lite marinad. Passar utmärkt på buffébordet eller till en potatisgratäng eller bara som en höstlig sallad med lite smörstekta kantareller.

img_1486

Tips! Om du bara skivar upp det du tänker äta så kan du förvara köttet i marinaden i kylen en vecka.