Pizza, valig pizzadeg, surdegspizza och tomatsås

2014-10-25 London 531

Jag tycker inte att det finns anledning att köpa pizza när det är så lätt att göra själv, och smaken kan man inte jämföra.

Nedan kommer jag att dela med mig av både en vanlig pizzadeg, som går snabbt att göra, och en på surdeg, som kräver lite mer planering.

Vanlig pizzadeg (Surdegspizza recept hittar du längre ner)

4 st stora pizzor

4 dl vatten

100 g jäst

400 g durumvetemjöl

240 g vetemjöl special

1 tsk salt

2 msk olivolja

 

Blanda i hop alla ingredienser och knåda för hand eller kör på lägsta effekt i assistent ca 10 min.

Jäs ca 1 timme, medans ugnen blir varm (275 grader) med baksten eller plåt inne.

 

Gör under tiden tomatsåsen och lägg fram det du vill toppa pizzan med.

 

Pizza tomatsås

800 g färska tomater eller 500 g krossade tomater

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

oregano

basilika

peppar

salt

Grovhacka tomaterna.

Fräs upp vitlöken med olivoljan i en kastrull ca 1 min.

Tillsätt tomaterna och örterna. Låt småputtra på svag värme ca 40 min utan lock. Pressa då och då tomaterna upp mot kastrullens kant.

Smaka av med salt och peppar när såsen nått önskad konsistens.

IMG_8320

 

Lägg över pizzadegen på lätt mjölad arbetsyta och dela försiktigt i fyra bitar.

Helst ska man försöka att inte kavla ut degen utan tryck försiktigt ut den från mitten  med händerna och forma till en rund platta, för att behålla de uppjästa kanterna. Lyckas man inte med detta funkar det ven bra att kavla ut degen på traditionellt sätt.

Har man en bröd/pizzaspade kan man toppa sin pizza innan man flyttar över den till den varma stenen/plåten för gräddning. Har man inte det, vilket jag inte har, så tycker jag att det är lättare att ta ut stenen/plåten från ugnen, flytta över degen och sedan toppa pizzan.

 

Pizza topping

Här är det bara fantasin som sätter gränser. Ta det du tycker om eller råkar ha hemma i kylen. Skinka, salami, svamp, olika ostar, grönsaker, oliver etc etc.

Börja med tomatsåsen, och ta inte för mycket, då blir pizzan lätt degig. Strö sedan över lite riven ost och vad helst du mer önskar. Tänk på att skinkan med fördel ligger under andra ingredienser så blir den inte bränd.

Grädda sedan på den uppvärmda stenen/plåten högt upp i ugnen på högsta värme ca 8 min.

De två sorterna som det brukar bli hemma är min och mannens favoriter.

Jag brukar ha lite ost, ev skinka/salami, färska tomater, skogschampinjoner, kronärtskocka och färsk basilika (läggs på när pizzan är färdiggräddad). Jag gillar också att lägga på ruccolasallad och ev pesto, även detta när pizzan är färdiggräddad.

IMG_8331

Mannens favorit är; ost, salami, skogschampinjoner, gorgonzolaost och tryffelolja.

IMG_8573

 

Surdegspizza

4 stora eller 6 mindre

Dag 1, kväll;

150 g surdegsgrund

200 g vetemjöl  special

200 g vatten

Blanda ihop allt i en bunke, täck med plastpåse och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2, morgon;

600 g vetemjöl special

400 g durumvetemjöl

600 g vatten

30 g salt

50 g olivolja

Blanda alla ingredienser tillsammans med surdegen och arbete i assistent ca 10 minuter.

Låt vila ca 10 minuter i bunken.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i 4-6 bitar och rundriv till släta bollar. Lägg sedan bollarna i små runda plastormar som är lätt inoljade.

Låt stå i kylen minst ett dygn, de håller sig ca 1 vecka.

Ta fram 1-2 timmar innan utbakning.

Lägg på lätt mjölad arbetsbänk

Helst ska man försöka att inte kavla ut degen utan tryck försiktigt ut den från mitten  med händerna och forma till en rund platta, för att behålla de uppjästa kanterna. Lyckas man inte med detta funkar det ven bra att kavla ut degen på traditionellt sätt.

Har man en bröd/pizzaspade kan man toppa sin pizza innan man flyttar över den till den varma stenen/plåten för gräddning. Har man inte det, vilket jag inte har, så tycker jag att det är lättare att ta ut stenen/plåten från ugnen, flytta över degen och sedan toppa pizzan.

 

IMG_8574

 

0 reaktion på “Pizza, valig pizzadeg, surdegspizza och tomatsås

  1. obmenAxiot

    Din kommentar inväntar granskning.

    Компания http://obmenneg.com/ является автоматическим и круглосуточным онлайн -сервисом, который позволяет обменять средства. И для этого нет необходимости выходить из дома. Так получиться осуществить обмен между системами, банковскими картами, криптовалютами. Но самое главное, что сервис работает круглосуточно, а потому совершить операции вы можете в любой час. При помощи полной автоматизации удалось добиться важных преимуществ перед аналогичными компаниями:

    1. Все операции происходят очень быстро, включая купить обмен webmoney
    2. На минимальную сумму обмена влияют требования определенных платежных систем
    3. Обмен можно осуществлять в любое время: поздно ночью, либо ранним утром
    4. Из-за того, что издержки минимальны, то и комиссия взимается символическая

    Все эти преимущества создают необходимые предпосылки для того, чтобы обратиться за помощью именно в эту компанию. Так вы потеряете минимум времени и денег. Воспользуйтесь услугами компании, которая дорожит клиентами и выполняет все обязанности на высшем уровне.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *