Saft, sylt och marmelad

2015-07-23 4982015-07-23 487

Jag är en stor anhängare och förespråkare om att man skall ta tillvara på de råvaror man har, vare sig man köper dem, odlar dem eller går ut i naturen och plockar dem.

Jag både saftar men framförallt syltar en hel del och använder i princip uteslutande endast det jag själv har tillverkat. Jag fryser dessutom in rätt stora mängder bär, rabarber och tomater under sommaren för att kunna ta fram under resten av året. Och finns det någonting mer underbart än att en mörk november morgon kunna ha egenplockade blåbär på morgongröten, eller kunna bjuda på en rabarberpaj i januari? Jag brukar även frysa in hela klasar med vinbär, det blir en mycket vacker och god dekoration att ha på desserter.

Tomaterna, oftast körsbärstomater fryser jag in hela och gör antingen tomatsås på under året, eller tillsätter som de är i slutet av en pastarätt. Helt underbart, tomater som man köper i butik har ju en tendens att inte smaka speciellt mycket under vinterhalvåret.

När du saftar, så ta tillvara på silresterna och koka sylt och marmelad på dem.

Viktigast av allt; använd ekologiska råvaror, framför allt citronerna, så du inte får i dig alla kemikalier de oekologiska är besprutade med.

För hållbarhetens skull så är det viktigt att man använder steriliserade burkar och flaskor.

Tänk även på att pensla kastrullens insida med kallt vatten då och då under kokningen för att förhindra att sockerkristaller bildas, och skumma väl. För att kontrollera när sylten är färdig, gör ett Syltprov

Björnbärssylt med vanilj eller choklad

Citronsockerlag

Fläder & Citronmarmelad

Fläderblomssaft

Fläderbärsmarmelad

Jordgubbsmarmelad med basilika och mynta

Jordgubbssylt

Rabarbersaft

Rabarbersylt

Rabarber & Fläderblomssaft

Rabarber & Flädersylt

Rabarber & Jordgubbssylt

Röd Vinbärsgelé

Röd Vinbärssylt

Syrade tomater

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *