Fläder och citronmarmelad

När jag har gjort fläderblomssaft så passar jag även på att göra en god och syrlig marmelad av silresterna. Här slängs så lite som möjligt!

2015-07-23 617

Ta resterna från saftkoket, i detta fall baserat på två flaskor (60 fläderblomsklasar och 2 citroner).

Krama/dra av fläderblommorna som skall ingå i marmeladen och lägg i en kastrull. Lägg kvistarna och de lite brunare blommorna i en annan bunke (som vi senare slår på kallt vatten och blir god saft)

Om du inte gjorde det innan, så skär bort det vita på citronskivorna och skär citronskivan i klyftor. Även detta går ner i kastrullen. (resterna går ner i saftbunken).

Skär citronskalet i tunna strimmlor och lägg ner i kastrullen.

2015-07-23 614

Tillsätt 3-4 dl vatten i kastrullen och sjud under lock ca 30 minuter.

Smaka av och tillsätt mer socker om du vill ha marmeladen lite sötare. Jag tillsatte 3/4 dl syltsocker.

Koka utan lock ca 15 minuter. Skumma väl under tiden.

Häll upp på steriliserade burkar.

Denna marmelad är väldigt god till scones eller till ostbrickan.  2015-07-23 620

De silrester som du fick kvar och lade i en bunke, slå på kallt vatten så det täcker och låt dra minst 5 h i kylskåp, sila av och njut av sommarens första fläderblomssaft!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *