Fläderbärsmarmelad

Det ni inte plockar av fläderblommorna blir senare på säsongen fina små mörka bär som man kan koka marmelad på, som passar otroligt fint till stark ost.

2014-09-16 Italien 21482014-09-16 Italien 2164

Det är pilligt och tar tid att rensa bären, men det är värt all möda, så god blir denna marmelad!

800 g (1 l) fläderbär, rensade

150 g syltsocker

150 g fläderblomssaft (för intensivare flädersmak. Om du utesluter flädersaften lägg till 100 g socker och saften av 1 citron)

2 tsk vaniljpulver

ev 50 g konjak / calvados (för en vuxnare smak)

Rensa bären.

Koka upp bär, saft, socker och ev konjak, låt sjuda ca 90 min, till 107 grader. Kontrollera att marmeladen är klar genom ett syltprov.

Tillsätt vaniljpulvret och häll genast upp på steriliserade burkar, sätt på lock och vänd upp och ner på dem. Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan kallt.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *