Fläderblomssaft

IMG_1852

Ingenting är för mig så mycket sommar som att dricka fläderblomssaft. Jag har även insett hur användbart det är att ha fryst fläderblomssaft hemma. Perfekt grund för en hel rad desserter så som ex sorbet eller parfait. Man kan även ta lite fryst saft och göra en riktigt god och läskande drink, endast fantasin sätter gränser.

När saften är har stått och dragit och är redo att silas av, så släng inte resterna. Det gör du en jätte god fläder och citronmarmelad på.

Jag har lite socker i min saft så den blir sådär härligt syrlig. Vill du ha en sötare variant, så tillsätt socker efter smak.

recept till ca 2 flaskor

60 fläderblomsklasar

2 citroner (här är det viktigt att citronerna är ekologiska så man inte får gifter i saften)

12 dl vatten

4 dl socker

Rensa fläderblommorna så det inte har smugit sig in småkryp.

Skala av citronskalet, skiva citronerna. Försök att skär bort så mycket som möjligt av det vita på citronen, det är enklare att göra det i detta skedet än i nästa om du vill göra marmelad på resterna.

Varva fläder, skivad citron och citronskal i en stor bunke eller gryta.

Koka i hop en sockerlag av vatten och socker.

Häll lagen över flädern och citronerna. Sätt på lock eller förslut bunken. Låt stå i kylskåp 5 dygn.

2015-07-23 497

Ta ut från kylen och sila av i en mindre kastrull. OBS spara på silresterna.  Låt koka upp och sjud ca 5 min.

Häll upp saften på steriliserade flaskor eller i plastlådor för att förvara i frysen. Eftersom jag har lite socker i mitt recept innebär det att hållbarheten blir kortare i kylen, därför fryser jag det mesta.

2014 iphone 1739 2015-07-23 611

Vill du inte göra marmelad av silresterna, så lägg dem i en bunke och slå på kallt vatten och låt dra minst 5 h i kylskåp, sila av och njut av sommarens första fläderblomssaft!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *