Jordgubbsmarmelad

Jordgubbsmarmelad är otroligt gott till ost, Jag har inte mer socker i än till sylt, annars är det skillnad mellan sylt och marmelad att marmeladen är sötare. Jag brukar dessutom även ha i några blancherade basilika och myntablad mot slutet för en något mer vuxen smak.

IMG_7574

1000 g jordgubbar, snoppade och rensade

400 g socker

2 citroner, saften

ev 20 g basilikablad och 20 g myntablad.

IMG_1810

Skölj, snoppa och rensa bären och mixa tillsammans med socker och citronsaften.

Häll över i en kastrull, koka upp och sjud under noggrann skumning.

Pensla då och då kastrullens insida med kallt vatten för att förhindra att sockerkristaller bildas.

Koka marmeladen till 105-107 grader och gör syltprov.

Häll genast upp på steriliserade burkar, sätt på lock och vänd dem upp och ner, låt svala i rumstemperatur och förvara sedan kallt.

Om du vill ha basilika och mynta i; Blanchera basilikan och myntan i kokande vatten ca 30 sek, flytta sedan över örterna direkt till en skål med kallt vatten. Finhacka och rör ner i marmeladen när den är klar, rör runt och häll upp på steriliserade burkar.

Tips! vill du inte ha örter i kan du istället tillsätta 300 g hackad choklad när marmeladen är klar. Rör runt tills chokladen har smält.

Se även mitt recept på jordgubbssylt. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *