Jordgubbssylt

2015-07-23 489

1000 g jordgubbar (snoppade och rensade)

1 citron, saften

400 g socker

Dag 1;

Skölj och snoppa jordgubbarna. Tillsätt socker och citronsaft. Rör om, täck med plast och låt stå i rumstemperatur 1 dygn.

IMG_1813

Dag 2;

Häll över jordgubbarna i en gryta och koka upp, låt sjuda under noggrann skumning.

Pensla då och då grytans insida med kallt vatten för att förhindra att sockerkristaller bildas.

2015-07-23 487

Koka till 108 grader och gör sedan ett syltprov på en kall tallrik för att se om sylten är klar.

Häll genast upp på steriliserade brukar, sätt på lock och vänd upp och ner. Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan kallt.

2015-07-23 4902015-08-15 005

Tips!

Byt ut en del av jordgubbarna mot lite smultron.

Spara citronerna och gör en citronsockerlag av resterna.

 

Passerad Jordgubbssylt    

Samma tillvägagångssätt som jordgubbssylt men man mixar jordgubbarna innan marineringen (dag 1). Denna sylt är perfekt som ex tårtfyllning, eller om man har barn som inte tycker om hela bär i sylten.

Se även recept för Jordgubbsmarmelad

 

En reaktion på “Jordgubbssylt

  1. Pingback: Sommarens bär | Malins kök

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *