Rabarber & Fläderblomssaft

Kombinationen rabarber och fläder är helt gudomlig.

2014 iphone 1825

Jag har lite socker i min saft så den blir sådär härligt syrlig. Vill du ha en sötare variant, så tillsätt socker efter smak.

recept till ca 2-3 flaskor

60 fläderblomsklasar

500 g rabarber, ändar bortskurna

2 citroner (här är det viktigt att citronerna är ekologiska så man inte får gifter i saften)

12 dl vatten

4 dl socker

Rensa fläderblommorna så det inte har smugit sig in småkryp.

Skär rabarbern i mindre bitar.

Skala av citronskalet, skiva citronerna. Försök att skär bort så mycket som möjligt av det vita på citronen, det är enklare att göra det i detta skedet än i nästa om du vill göra marmelad på resterna.

Varva fläder, rabarber, skivad citron och citronskal i en stor bunke eller gryta.

Koka i hop en sockerlag av vatten och socker.

Häll lagen över flädern, rabarbern och citronerna. Sätt på lock eller förslut bunken. Låt stå i kylskåp 5 dygn.

 

Ta ut från kylen och sila av i en mindre kastrull. OBS spara på silresterna, de kokar du en underbar rabarber & flädersylt på sen. Låt koka upp och sjud ca 5 min.

Häll upp saften på steriliserade flaskor eller i plastlådor för att förvara i frysen. Eftersom jag har lite socker i mitt recept innebär det att hållbarheten blir kortare i kylen, därför fryser jag det mesta.

2015-07-23 179

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *