Rabarber & Flädersylt

När du kokar rabarber & fläderblomssaft, eller rabarbersaft så tar jag vara på silresterna och gör en gudomlig sylt.

2015-08-15 001

Silrester av rabarber

ca 300 g vatten, beror på hur mycket silrester du har, ta hellre lite för lite och tillsätt i så fall lite till under kokningen om du tycker att sylten får får tjock konsistens.

lite socker, smaken som avgör men ca 100-200 g

1 citron, saften

1 tsk vaniljpulver

Av silresterna, ta tillvara på rabarberbitarna och lite av fläderblommorna om du gjorde rabarber & fläderblomssaft. Lägg i en kastrull tillsammans med sockret och citronsaften och koka upp under långsam omrörning. Skumma av när det behövs. Pensla kastrullens insida då och då med kallt vatten för att förhindra bildning av sockerkristaller.

Koka till 107 grader och gör syltprov.

När sylten är färdig, tillsätt vaniljpulvret och häll genast upp på steriliserade burkar, sätt på lock och vänd upp och ner. Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan kallt.

2 reaktion på “Rabarber & Flädersylt

  1. Pingback: Sommarens bär | Malins kök

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *