Nobissås

Detta är en underbart god och krämig vitlökssås som passar riktigt fint till grillat, både kött, kyckling och grönsaker.

8 port (en 1l burk)

3 ägg

11/2 tsk salt

1 tsk malen vitpeppar

3 msk rödvinsvinäger

3 msk finhackad schalottenlök eller purjolök (jag brukar blanda)

1-3 tsk finhackad vitlök (beroende av hur intensiv vitlökssmak du vill ha)

1 tsk dijonsenap

4-6 dl olja (ju mer du tar i desto tjockare blir såsen)

ev. 1 msk brunt socker

1 dl finskuren gräslök

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner äggen i det kokande vattnet och koka 2 min för små ägg eller 3 min för stora ägg. Ta av från plattan och kyl av snabbt i kallt vatten.
  2. Blanda salt, peppar, vinäger, senap, vitlök och schalottenlök i en mixer/matberedare. Mixa lite.
  3. Knäck äggen ( de skall vara rinniga) och skrapa ur innehållet ner i matberedaren och mixa ihop med övriga ingredienser.
  4. Tillsätt oljan lite i taget under konstant vispning/mixning. Ta en mindre mängd olja för en tunnare sås och lite mer för en fastare och krämigare sås.
  5. Smaka av med salt och peppar och addera ev lite socker om du vill ha fram lite sötma mot syran.
  6. Ställ i kylen och tillsätt gräslöken vid servering.
  7. Utan gräslök i håller såsen några veckor i kylen. Med gräslök, några dagar.